Local cover image
Local cover image

Από την αρχαία ελληνική Πόλιν στη βυζαντινή Οικουμένην

/ Ζωή Αντωνοπούλου-Τρεχλή

Main Author: Αντωνοπούλου-Τρεχλή, Ζωή (Συγγραφέας)Language: Ελληνικά, Σύγχρονα (1453-...).Country: Ελλάδα.Publication: Αθήνα : Αρμός, 2005Description: 419 σ. ; 25 εκ.ISBN: 9605273195 (pbk.).Dewey: 320.938 (Edition 23rd)Old Classification: Τ2 (Πολιτικές επιστήμες)Abstract: Η φιλοσοφία της Νεωτερικότητας έχει σπάσει τους δεσμούς της με την ελληνική και τη μεσαιωνική Αρχαιότητα. Κομβικό σημείο αυτής της ξένωσης είναι η ανθρωποκεντρική και αντιτελεολογική τάση της νεώτερης φιλοσοφίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν γίνεται πια παραδεκτή η παραδοσιακή ιεραρχία των ουσιών. Η νεωτερική φιλοσοφία προβάλλεται ως αντι-μεταφυσική, αφού δεν νοείται μεταφυσική δίχως ορισμένη ιεράρχηση των επιπέδων του είναι. Από την άλλη, η απαλλαγή από τη μεταφυσική απαιτεί έναν άλλο μύθο στον οποίο να μπορεί να αποδοθεί η επιβολή της σημασίας. Η νεωτερική φιλοσοφία κατασκευάζει λοιπόν το μύθο της ratio, της λογικής που εδρεύει στην αυτονομημένη ατομική διάνοια. Η επινόηση της ratio σημαίνει το τέλος της "θεολογικής εικόνας για τον κόσμο και τον άνθρωπο", εφόσον η ratio στρεφόταν καταρχήν ενάντια σε κάθε ετερόνομο προσδιορισμό της σκέψης και της δράσης του ανθρώπου. Μια απόπειρα ανίχνευσης των προϋποθέσεων εκείνων που, στον πολύ ανθρώπινο χώρο της πολιτικής, κατέστησαν αναγκαία τη μετ... (more)
Bibliography: Περιέχει βιβλιογραφικές παραπομπές (σ. 385-399) και ευρετήριο όρων, ονομάτων και πηγών.Subject - Topical Name: πολιτική φιλοσοφία | αρχαία ελληνική φιλοσοφία | αρχαία ρωμαϊκή φιλοσοφία | μεσαιωνική φιλοσοφία | χριστιανική φιλοσοφία | μεταφυσική Subject - Geographical Name: Ελλάδα -- Ιστορία -- Μέχρι το 146 π.Χ. | Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση | Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία -- Ιστορία | Βυζαντινή Αυτοκρατορία -- Ιστορία Item type: Book
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Copy number Status
Paraklitos Library Κεντρικά Βιβλιοστάσια Κοινωνικές επιστήμες 320.938 ΑντΖ α 2005 (Browse shelf(Opens below)) 1 Available

Internal Bibliographies/Indexes Note: Περιέχει βιβλιογραφικές παραπομπές (σ. 385-399) και ευρετήριο όρων, ονομάτων και πηγών.

Contents Note: Περιεχόμενα:
ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Η ΜΕΘΟΔΟΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΗΓΕΜΟΝΙΚΩΝ «ΚΑΤΟΠΤΡΩΝ»
ΜΕΡΟΣ Ι: ΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
ΜΕΡΟΣ ΙΙ: Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΚΑΤ' ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣΙΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΚΟΙΝΩΝΕΙΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Ο ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ: Ο ΜΟΝΑΣΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΑ ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ

Summary or Abstract: Η φιλοσοφία της Νεωτερικότητας έχει σπάσει τους δεσμούς της με την ελληνική και τη μεσαιωνική Αρχαιότητα. Κομβικό σημείο αυτής της ξένωσης είναι η ανθρωποκεντρική και αντιτελεολογική τάση της νεώτερης φιλοσοφίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν γίνεται πια παραδεκτή η παραδοσιακή ιεραρχία των ουσιών. Η νεωτερική φιλοσοφία προβάλλεται ως αντι-μεταφυσική, αφού δεν νοείται μεταφυσική δίχως ορισμένη ιεράρχηση των επιπέδων του είναι. Από την άλλη, η απαλλαγή από τη μεταφυσική απαιτεί έναν άλλο μύθο στον οποίο να μπορεί να αποδοθεί η επιβολή της σημασίας. Η νεωτερική φιλοσοφία κατασκευάζει λοιπόν το μύθο της ratio, της λογικής που εδρεύει στην αυτονομημένη ατομική διάνοια. Η επινόηση της ratio σημαίνει το τέλος της "θεολογικής εικόνας για τον κόσμο και τον άνθρωπο", εφόσον η ratio στρεφόταν καταρχήν ενάντια σε κάθε ετερόνομο προσδιορισμό της σκέψης και της δράσης του ανθρώπου. Μια απόπειρα ανίχνευσης των προϋποθέσεων εκείνων που, στον πολύ ανθρώπινο χώρο της πολιτικής, κατέστησαν αναγκαία τη μεταφυσική "αυταπάτη" αποτελεί η παρούσα μελέτη. Από την Αρχαία Ελλάδα στη Νεωτερικότητα, με ενδιάμεσο σταθμό το παρεξηγημένο Βυζάντιο: αυτή είναι η πορεία. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image

Powered by Koha