Local cover image
Local cover image

Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας

: από τις πρώτες ρίζες ως την εποχή μας

/ Κ. Θ. Δημαρά

Main Author: Δημαράς, Κωνσταντίνος Θ. (1904-1992) (Συγγραφέας)Language: Ελληνικά, Σύγχρονα (1453-...).Country: Ελλάδα.Edition Statement: 6η έκδ.Publication: Αθήνα : Ίκαρος, 1975Description: 714 σ. : εικ., πανομ. ; 21 εκ.Dewey: 889.09 (Edition ΕΕΒΕΠ)Old Classification: Ψ7 (Φιλολογία)Abstract: "Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας" είναι ο τίτλος της εργασίας αυτής... Ο όρος λογοτεχνία κλείνει μέσα του το νόημα της τέχνης του λόγου. Εδώ όμως η λογοτεχνία θεωρείται από την ευρύτερη άποψή της και εκφράζει το σύνολο των γραπτών μνημείων, όσα δεν αφορούν τις ειδικές επιστήμες... Ο χαρακτηρισμός του νέου ελληνικού εκφράζει τα όρια της έρευνάς μας: θα εξετασθούν κείμενα νεοελληνικά. Αφού όμως πρόκειται για μνημεία του λόγου τη διαφοροποίηση δεν τη δίνει μια πολιτική διαμόρφωση αλλά ο ίδιος ο λόγος: η έκταση του έργου θα περιλάβει μνημεία που είναι συνταγμένα σε γλώσσα νεοελληνική. Έτσι αποκλείονται, ανεξάρτητα από το χρόνο της σύνταξής τους, έργα γραμμένα σε γλώσσα αρχαία... Τέλος, πρόκειται για ιστορία, προσπάθεια δηλαδή να συλλάβουμε και να κλείσουμε μέσα σε μια αφήγηση, μέσα σε κάτι οπωσδήποτε στατικό και σχηματοποιημένο, τη ροή του χρόνου. (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ)
Bibliography: Περιλαμβάνει βιβλιογραφικές σημειώσεις και ευρετήριο.Subject - Topical Name: νεοελληνική λογοτεχνία | ιστορία Item type: Book
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)

Internal Bibliographies/Indexes Note: Περιλαμβάνει βιβλιογραφικές σημειώσεις και ευρετήριο.

Contents Note: Περιεχόμενα:
Πρόλογος του συγγραφέα -- ΜΕΡΟΣ Α' Στις ρίζες. Η απαρχή της νεοελληνικής λογοτεχνίας πριν από την Τουρκοκρατία -- Κεφάλαιο 1ο Οι αρχαίοι ζουν ακόμη: Γύρω στο δημοτικό τραγούδι -- Κεφάλαιο 2ο Γοητεία του μύθου: Γύρω στο βυζαντινό μυθιστόρημα -- Κεφάλαιο 3ο Ανάθεμα τα γράμματα: Γύρω στον Φτωχοπρόδρομο -- ΜΕΡΟΣ Β' -- Κεφάλαιο 4ο Μέσα από τα ερείπια: Η τουρκοπατημένη Ελλάδα -- Κεφάλαιο 5ο Σημάδια της ξεφάντωσης: Κύπρος - Δωδεκάνησα - Κρήτη -- Κεφάλαιο 6ο Διασπορά: Ο απόδημος ελληνισμός -- ΜΕΡΟΣ Γ' Αιώνας προσπαθειών: Ο ελληνισμός ώς τα 1774 -- Κεφάλαιο 7ο Τρεις γενιές: Τα πνευματικά ζητήματα -- Κεφάλαιο 8ο Η γοητεία του λόγου: ο λογοτέχνης και το κοινό του -- Κεφάλαιο 9ο Η Ελλάδα και ο ελληνισμός: Ανάπτυξη της περιέργειας -- ΜΕΡΟΣ Δ' Ένας κόσμος γεννιέται, 1770-1820 -- Κεφάλαιο 10ο Πνευματική ορμή: Η επικράτηση του δυτικού στοιχείου -- Κεφάλαιο 11ο Η νέα ηθική: Το ελληνικό πρόβλημα και ο Ρήγας -- Κεφάλαιο 12ο Μερική σύνθεση του ποιητικού λόγου -- ΜΕΡΟΣ Ε' Τελική σύνθεση του λόγου - Η κάμψη -- Κεφάλαιο 13ο Ο Κοραής: «Η μέση οδός» -- Κεφάλαιο 14ο Ο Κάλβος: «Ωσάν χαράς ιδέα» -- Κεφάλαιο 15ο Ο Σολωμός «Είδος μιχτό αλλά νόμιμο» -- Κεφάλαιο 16ο Ο αγώνας: «Τ' άρματα πιάστε» -- Κεφάλαιο 17ο Απομνημονεύματα: «Έπειτα σία και αράξαμε» -- ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Ελληνικός Ρωμαντισμός Ρωμαντικά φανερώματα, 1830-1880 -- Κεφάλαιο 18ο Το τέλος ενός κόσμου: Οι Φαναριώτες στην Αθήνα και στην Πόλη -- Κεφάλαιο 19ο Η κληρονομιά του Σολωμού: Επτανησιακή σχολή -- Κεφάλαιο 20ο Ρωμαντικές υπερβολές: Αθηναϊκή σχολή -- ΜΕΡΟΣ Ζ' Η προπαρασκευή του 1880: Οι συντελεστές της πτώσης του αθηναϊκού Ρωμαντισμού -- Κεφάλαιο 21ο Οι σύνδεσμοι: Επτανησιακά στοιχεία στην Αθήνα -- Κεφάλαιο 22ο Προσγειώσεις: Η πρόζα αντίδοτο στη ρωμαντική υπερβολή -- Κεφάλαιο 23ο Η προετοιμασία: Η συμβολή της κριτικής. -- ΜΕΡΟΣ Η' Νέα Αθηναϊκή Σχολή. Η γενιά του 1880 -- Κεφάλαιο 24ο Η γενιά του 1880 και ο Ψυχάρης: Ο στίχος, η έμπνευση, η γλώσσα -- Κεφάλαιο 25ο Πεζά θέλουμε πεζά! Η πρόζα -- Κεφάλαιο 26ο Ο Παλαμάς: Η νέα σύνθεση -- ΜΕΡΟΣ Θ' Στη βαριά σκιά του Παλαμά: Τα μεταγενέστερα χρόνια -- Κεφάλαιο 27ο Μια φλόγα που αναρριπίζεται, 1890-1900 -- Κεφάλαιο 28ο Ο συναγερμός που τελειώνει, 1900-1912 -- Κεφάλαιο 29ο Νέες πτώσεις και νέες ελπίδες, 1912-1922 -- Επίμετρο -- Βιβλιογραφία - Σημειώσεις -- Πίνακες.

Summary or Abstract: "Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας" είναι ο τίτλος της εργασίας αυτής... Ο όρος λογοτεχνία κλείνει μέσα του το νόημα της τέχνης του λόγου. Εδώ όμως η λογοτεχνία θεωρείται από την ευρύτερη άποψή της και εκφράζει το σύνολο των γραπτών μνημείων, όσα δεν αφορούν τις ειδικές επιστήμες... Ο χαρακτηρισμός του νέου ελληνικού εκφράζει τα όρια της έρευνάς μας: θα εξετασθούν κείμενα νεοελληνικά. Αφού όμως πρόκειται για μνημεία του λόγου τη διαφοροποίηση δεν τη δίνει μια πολιτική διαμόρφωση αλλά ο ίδιος ο λόγος: η έκταση του έργου θα περιλάβει μνημεία που είναι συνταγμένα σε γλώσσα νεοελληνική. Έτσι αποκλείονται, ανεξάρτητα από το χρόνο της σύνταξής τους, έργα γραμμένα σε γλώσσα αρχαία... Τέλος, πρόκειται για ιστορία, προσπάθεια δηλαδή να συλλάβουμε και να κλείσουμε μέσα σε μια αφήγηση, μέσα σε κάτι οπωσδήποτε στατικό και σχηματοποιημένο, τη ροή του χρόνου. (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ)

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image

Powered by Koha