Εκκλησία - άνθρωπος - θάνατος
: ο εκκλησιαζόμενος άνθρωπος μπροστά στο θάνατο
/ Χαραλάμπους Γ. Σωτηρόπουλου
Language: Ελληνικά, Σύγχρονα (1453-...).Country: Ελλάδα.Publication: Αθήνα : Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, 2021Description: 111 σ. ; 24 εκ.ISBN: 9789603159292 (pbk.).Dewey: 233 (Edition 23rd)Old Classification: Ζ7 (Χριστιανική ανθρωπολογία)Abstract: Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο σύγχρονος μετανεωτερικός άνθρωπος, ένεκα της νέας κοινωνικής δομής και τάξεως πραγμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, έχει μεταβάλει την στάση και συμπεριφορά του έναντι της πίστεώς του στον Θεό. Η αλλαγή αυτή λαμβάνει την μορφή μη ευχαριστιακής θεωρήσεως και χρήσεως του κόσμου, που συνιστά την ουσία της εκκοσμικεύσεως, οδηγεί στον συσχηματισμό με τον κόσμο και καλλιεργεί μεταξύ του σκοπού της λατρείας και της κατανοήσεώς της μια διαφορά, ένα αληθινό χάσμα. Μπροστά στην νέα πραγματικότητα θα πρέπει να αναρωτηθούμε, εάν μέσα στον σύγχρονο πολιτισμό και στον πλαστό ορθολογισμό του κόσμου τούτου, ο λαός μας ζει την Ευχαριστία ως σύναξη της εν Χριστώ οικογένειάς του, ως μετοχή στον θάνατο και στην Ανάσταση του Χριστού, σύμφωνα με την ζωή μέσα στην πρώτη εκκλησιαστιακή κοινότητα, «προσκαρτερούντες τη διδαχή και τη κοινωνία, τη κλάσει του άρτου και ταις προσευχαίς» (Πράξ. 2,42). Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν ο εθιμικός κυριακάτικος εκκλησιασμός, το σύν... (more)Subject - Topical Name: χριστιανική ανθρωπολογία | άνθρωπος | θάνατος | εκκλησιασμός Item type: Book
Current library | Collection | Call number | Copy number | Status | |
---|---|---|---|---|---|
Paraklitos Library Κεντρικά Βιβλιοστάσια | Γενική Θεολογία & Δογματική | 233 ΣωτΧ ε 2021 (Browse shelf(Opens below)) | 1 | Available |
Contents Note: Πρόλογος του Εκδότη -- ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ -- α) Η Εκκλησία και ο Εκκλησιασμός ως ακλόνητος θείος οργανισμός -- 1. Το προαιώνιο της Εκκλησίας και η φανέρωσή της -- 2. Η αξία της Εκκλησίας στη ζωή του ανθρώπου -- 3. Τα χαρακτηριστικά της Εκκλησίας και η διδασκαλία της -- 4. Η αγία Πεντηκοστή, γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας -- 5. Το πολυώνυμο της Εκκλησίας -- 6. Η σύσταση της Εκκλησίας από τον Ιησού Χριστό -- 7. Η Εκκλησία ως Κιβωτός -- 8. Η Εκκλησία ως ποίμνιο, μητέρα και τροφός (Μάρκ. 7,35) -- 9. Η ισχύς της Εκκλησίας και το ακατάλυτο αυτής -- β) Η Εκκλησία και ο Εκκλησιασμός ως βασικός παράγων σωτηρίας -- Εισαγωγικά -- 1. Η Εκκλησία και ο άνθρωπος -- 2. Η αξία της αγίας μας Εκκλησίας και του λόγου του Θεού -- 3. Η εφήμερη ζωή και η βασιλεία των ουρανών -- 4. Λατρεία της Εκκλησίας και αγαθό της λατρευτικής ζωής -- 5. Σχέση των αρετών με την ουράνια ζωή -- 6. Η Εκκλησία μητέρα όλου του κόσμου -- 7. Ο διάβολος, μέγας εχθρός της σωτηρίας του ανθρώπου -- 8. Επίλογος -- ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ -- Προλεγόμενα -- 1. Τί είναι θάνατος; -- 2. Τί είναι η εδώ ζωή; -- 3. Διπλή θεώρηση του θανάτου και αιώνια ζωή -- 4. Ασθένειες και θάνατος -- 5. Φυσική η λύπη και ανθρώπινα τα δάκρυα, όχι όμως η υπερβολή -- 6. Η επέμβαση του Θεού στη ζωή του ανθρώπου και ο χρόνος -- 7. Περιπτώσεις θανάτου προσφιλών προσώπων και η αποδοχή αυτού -- α. Ο θάνατος ενός παιδιού -- β. Ο θάνατος του συζύγου -- γ. Θάνατος ενός αδιάφορου Χριστιανού -- δ. Θάνατος αμετανόητου ανθρώπου -- 8. Η μέλλουσα ζωή, το αληθές αγαθό -- Επιλεγόμενα -- Βιβλιογραφία -- Ι. Για το Α' μέρος -- II. Για το Β' μέρος.
Summary or Abstract: Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο σύγχρονος μετανεωτερικός άνθρωπος, ένεκα της νέας κοινωνικής δομής και τάξεως πραγμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, έχει μεταβάλει την στάση και συμπεριφορά του έναντι της πίστεώς του στον Θεό. Η αλλαγή αυτή λαμβάνει την μορφή μη ευχαριστιακής θεωρήσεως και χρήσεως του κόσμου, που συνιστά την ουσία της εκκοσμικεύσεως, οδηγεί στον συσχηματισμό με τον κόσμο και καλλιεργεί μεταξύ του σκοπού της λατρείας και της κατανοήσεώς της μια διαφορά, ένα αληθινό χάσμα.
Μπροστά στην νέα πραγματικότητα θα πρέπει να αναρωτηθούμε, εάν μέσα στον σύγχρονο πολιτισμό και στον πλαστό ορθολογισμό του κόσμου τούτου, ο λαός μας ζει την Ευχαριστία ως σύναξη της εν Χριστώ οικογένειάς του, ως μετοχή στον θάνατο και στην Ανάσταση του Χριστού, σύμφωνα με την ζωή μέσα στην πρώτη εκκλησιαστιακή κοινότητα, «προσκαρτερούντες τη διδαχή και τη κοινωνία, τη κλάσει του άρτου και ταις προσευχαίς» (Πράξ. 2,42).
Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν ο εθιμικός κυριακάτικος εκκλησιασμός, το σύντομο κήρυγμα και η καθιερωμένη κατήχηση προσφέρουν μια αληθινά εκκλησιολογική και ευχαριστιακή κατεύθυνση, ή μήπως χαρακτηρίζονται από έναν άγονο ηθικισμό, έναν θρησκευτικό συναισθηματισμό και ανεπίγνωστο ατομικισμό; Είναι αλήθεια ότι πολλά απ' όσα γίνονται στην εκκλησιαστική πράξη δείχνουν ότι ποιμένες και ποιμαινόμενοι, κληρικοί και λαϊκοί, έχουμε ενδεχομένως υποστεί την αναπόφευκτη επίδραση μιας άλλης, μη ευχαριστιακής θεολογίας, η οποία δεν μας βοηθάει να ζήσουμε την ευχαριστιακή εμπειρία των Αγίων και των Πατέρων της Εκκλησίας, προκειμένου να κατανοήσουμε ορθά την δογματική διδασκαλία της πίστεώς μας.
Διότι, όταν η Εκκλησία γράφει το Ευαγγέλιο και διατυπώνει το δόγμα, εκφράζει το πλήρωμα της νέας εν Χριστώ ζωής που κρύβεται εντός της. Γι' αυτό ούτε το Ευαγγέλιο κατανοείται έξω από την Εκκλησία, ούτε το δόγμα έξω από την εκκλησιαστική λατρεία. Αυτή η εσωτερική ενότητα της Ζωής και της Αλήθειας είναι ο δυναμικός και ο αγιαστικός χαρακτήρας της Εκκλησίας. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)
There are no comments on this title.