Local cover image
Local cover image

Τεχνική και φύση στον ευρωπαϊκό πολιτισμό

: δοκίμιο για την ανθρώπινη ιστορία της φύσης

/ Serge Moscovici

; μετάφραση: Δημήτρης Κοσμίδης

Main Author: Moscovici, Serge (1925-) (Συγγραφέας)Secondary Author: Κοσμίδης, Δημήτρης (1958-) (Μεταφραστής)Uniform Title: Essai sur l'histoire humaine de la nature [gre] Language: Ελληνικά, Σύγχρονα (1453-...) ; of original work, Γαλλικά.Country: Ελλάδα.Publication: Αθήνα : Νεφέλη, 1998Description: 516 σ. ; 24 εκ.Series: Ο Νεώτερος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, 6Dewey: 306.09 (Edition 23rd)Old Classification: Τ5 (Κοινωνικές επιστήμες)Abstract: Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνικής αποτελεί ως γνωστόν ένα από τα κεντρικά γνωρίσματα του νεώτερου δυτικού πολιτισμού. Η ιστορικά πρωτοφανής αυτή εξέλιξη μας αναγκάζει να σκεφτούμε εξ αρχής πάνω στη φύση του ανθρώπου ως δημιουργού εργαλείων και πάνω στη σχέση της ανθρώπινης φύσης με τη φύση που την περιβάλλει. Απ' αυτή τη διπλή σκοπιά πραγματεύεται ο Moscovici το πρόβλημα του συναρπαστικού βιβλίου του. Ανατρέχει χρονικά πολύ πιο πίσω από τη νεώτερη Ευρώπη για να φωτίσει γενετικά τα γνωρίσματα και τις απαρχές της τεχνικής δημιουργίας. Ανασυγκροτείται έτσι μια διαδικασία, μέσα στην οποία άνθρωπος και φύση μεταβάλλονται παράλληλα, και χάνει τη σημασία της η αντιπαράθεση ιστορικού ανθρώπου και ανιστορικής φύσης: ο άνθρωπος δημιουργεί τη δική του ιστορία, συνάμα όμως, με την επέμβασή του, γράφει και την ιστορία της φύσης, δίνει στη φύση ιστορική διάσταση. Η διαδικασία τούτη επιταχύνεται από τον 16ο αιώνα και το βιβλίο περιγράφει την επιτάχυνση σε πολλαπλά επίπεδα, δείχνοντας συνάμα τους εσωτερ... (more)
Bibliography: Περιλαμβάνει βιβλιογραφικές αναφορές.Subject - Topical Name: πολιτισμός | επιστήμες | κοινωνική ιστορία | φιλοσοφία της φύσης | τεχνολογία | βιομηχανική επανάσταση Item type: Book
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Copy number Status
Paraklitos Library Κεντρικά Βιβλιοστάσια Κοινωνικές επιστήμες 306.09 MosS e/τ 1998 (Browse shelf(Opens below)) 1 Available

Notes Pertaining to Title and Statement of Responsibility: Μετάφραση του: Essai sur l'histoire humaine de la nature.

Internal Bibliographies/Indexes Note: Περιλαμβάνει βιβλιογραφικές αναφορές.

Contents Note: Περιεχόμενα:
Το ζήτημα της φύσης -- Μέρος πρώτο: Oι φυσικές διαδικασίες και η διαδοχή των φυσικών καταστάσεων-- Ι. Η φύση, τέχνη του ανθρώπου -- ΙΙ. Η δημιουργία της εργασίας -- ΙΙΙ. Η διαδοχή των φυσικών καταστάσεων -- IV. Η φυσική διαίρεση -- V. O μετασχηματισμός των πόρων -- Μέρος δεύτερο: Η εξέλιξη των φυσικών κατηγοριών και πειθαρχιών -- Τμήμα πρώτο: Η μηχανική φύση και η δομή των φυσικών κατηγοριών -- Ι. Η διαμόρφωση των φυσικών κατηγοριών και η ενότητα της ιστορίας των πειθαρχιών τους -- ΙΙ. Η πρωτοτυπία του μηχανολόγου -- ΙΙΙ. Oι απαρχές της τεχνικής -- IV. Η φιλοσοφική επανάσταση -- V. Από το σύμπαν της μηχανής στη μηχανή του σύμπαντος -- Ι. O μηχανικός φιλόσοφος -- VI. Από το σύμπαν της μηχανής στη μηχανή του σύμπαντος -- ΙΙ. Η μηχανική φύση -- Τμήμα δεύτερο: Επιστήμη -- επινοητική εργασία και φυσική πρόοδος -- VII. Το ψυχρό και το θερμό σύμπαν -- VIII. Η εξαγγελία της επιστημονικής επανάστασης -- IX. Η επιστήμη των αποτελεσμάτων -- X. O μετασχηματισμός που επέφεραν οι επιστήμες στην ανθρώπινη ιστορία της φύσης -- Μέρος τρίτο: Κοινωνία και ανθρώπινη ιστορία της φύσης -- Ι. Το χέρι και ο εγκέφαλος: Oι κοινωνικές εκδηλώσεις της φυσικής διαίρεσης -- ΙΙ. Η διακυβέρνηση της κοινωνίας και η κατάκτηση της φύσης -- ΙΙΙ. Η εκμετάλλευση των πραγμάτων -- Συμπέρασμα.

Summary or Abstract: Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνικής αποτελεί ως γνωστόν ένα από τα κεντρικά γνωρίσματα του νεώτερου δυτικού πολιτισμού. Η ιστορικά πρωτοφανής αυτή εξέλιξη μας αναγκάζει να σκεφτούμε εξ αρχής πάνω στη φύση του ανθρώπου ως δημιουργού εργαλείων και πάνω στη σχέση της ανθρώπινης φύσης με τη φύση που την περιβάλλει. Απ' αυτή τη διπλή σκοπιά πραγματεύεται ο Moscovici το πρόβλημα του συναρπαστικού βιβλίου του. Ανατρέχει χρονικά πολύ πιο πίσω από τη νεώτερη Ευρώπη για να φωτίσει γενετικά τα γνωρίσματα και τις απαρχές της τεχνικής δημιουργίας. Ανασυγκροτείται έτσι μια διαδικασία, μέσα στην οποία άνθρωπος και φύση μεταβάλλονται παράλληλα, και χάνει τη σημασία της η αντιπαράθεση ιστορικού ανθρώπου και ανιστορικής φύσης: ο άνθρωπος δημιουργεί τη δική του ιστορία, συνάμα όμως, με την επέμβασή του, γράφει και την ιστορία της φύσης, δίνει στη φύση ιστορική διάσταση. Η διαδικασία τούτη επιταχύνεται από τον 16ο αιώνα και το βιβλίο περιγράφει την επιτάχυνση σε πολλαπλά επίπεδα, δείχνοντας συνάμα τους εσωτερικούς τους δεσμούς: ο τεχνίτης και ο μηχανικός, ο φιλόσοφος και ο φυσικός επιστήμονας συμβάλλουν, καθένας με τον τρόπο του, στη διαμόρφωση μιας νέας, της μηχανικής κοσμοεικόνας, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί όταν αρχίζει η βιομηχανική επανάσταση, ακολουθούμενη με τη σειρά της από τη νέα επιστημονική επανάσταση του 19ου αιώνα. Η κατάσταση όπου βρισκόμαστε στα τέλη του 20ου αιώνα εξετάζεται με αφετηρία τα προβλήματα της ανθρωπιστικής παιδείας, της πολιτικής τεχνολογίας και της οικολογίας. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image

Powered by Koha