Local cover image
Local cover image

Έφεσος

/ κείμενα, φωτογραφίες Δέσποινα Κουτσούμπα

; φωτογραφίες Γιώργος Κουρούπης, φωτογραφικό αρχείο Explorer, φωτογραφικό αρχείο ΙΜΕ

Main Author: Κουτσούμπα, Δέσποινα (Συγγραφέας, Φωτογράφος)Secondary Author: Κουρούπης, Γιώργος (Φωτογράφος)Language: Ελληνικά, Σύγχρονα (1453-...).Country: Ελλάδα.Publication: Αθήνα : Η Καθημερινή, 2011Description: 112 σ. : εικ., έγχρ. φωτ., χάρτ., κατόψ. ; 17 εκ.ISBN: 9789604751907 (pbk.).Series: Κοιτίδες Ελληνισμού / (Η Καθημερινή), 12Dewey: 913.923 (Edition 23rd)Old Classification: Ω15 (Ιστορία ελληνικών περιοχών)Abstract: Η μεγαλύτερη ακμή της, ορατή σήμερα στους επισκέπτες, είναι οι δυο πρώτοι μεταχριστιανικοί αιώνες, οπότε και αναδείχθηκε στην τρίτη σε σημασία πόλη της αυτοκρατορίας μετά τη Ρώμη και την Αλεξάνδρεια. Οι επισκέψεις του Αποστόλου Παύλου και η προς Εφεσίους επιστολή του, η εκεί παραμονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, καθώς και ο θρύλος για τον εκεί θάνατο της Παναγίας τη συνέδεσαν με τις αρχές του Χριστιανισμού και την ανέδειξαν σε μεγάλο κέντρο προσκυνηματικού τουρισμού. Η ίδια η πόλη είναι ένας τεράστιος ερειπιώνας με πολλά όμως αναστηλωμένα οικοδομήματα, που της προσδίδουν εντυπωσιακή τρίτη διάσταση. Οι μακροί πλακοστρωμένοι δρόμοι, που ένωναν την πόλη με το λιμάνι, πλαισιώνονται από δημόσια και ιδιωτικά οικοδομήματα: Το θέατρο των 24.000 θέσεων, η πρόσοψη της βιβλιοθήκης του Κέλσου, το πρυτανείο και ο ναός του Δομιτιανού, το νυμφαίο του Τραϊανού και ο ναός και η πύλη του Αδριανού, αγορές, λουτρά και θέρμες, καθώς και πλούσιες ιδιωτικές οικίες, όλα αποτελούν μάρτυρες λαμπρού παρελθόντο... (more)
Bibliography: Περιέχει βιβλιογραφία (σ. 112)Subject - Topical Name: μικρασιατικός ελληνισμός | αρχαιότητες Subject - Geographical Name: Έφεσος (Αρχαία πόλη) -- Ιστορία Item type: Book
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Copy number Status
Paraklitos Library Κεντρικά Βιβλιοστάσια Ιστορία & Γεωγραφία 913.923 ΚουΔ ε 2011 (Browse shelf(Opens below)) 1 Available

General Notes: Χορηγός: Alpha Bank.

Internal Bibliographies/Indexes Note: Περιέχει βιβλιογραφία (σ. 112)

Contents Note: Πάνος Βαλαβάνης, "Διαχρονική εστία ελληνισμού" -- Ιστορία -- Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου -- Ξενάγηση στην περιοχή της Εφέσου -- Ενδεικτική Βιβλιογραφία.

Summary or Abstract: Η μεγαλύτερη ακμή της, ορατή σήμερα στους επισκέπτες, είναι οι δυο πρώτοι μεταχριστιανικοί αιώνες, οπότε και αναδείχθηκε στην τρίτη σε σημασία πόλη της αυτοκρατορίας μετά τη Ρώμη και την Αλεξάνδρεια. Οι επισκέψεις του Αποστόλου Παύλου και η προς Εφεσίους επιστολή του, η εκεί παραμονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, καθώς και ο θρύλος για τον εκεί θάνατο της Παναγίας τη συνέδεσαν με τις αρχές του Χριστιανισμού και την ανέδειξαν σε μεγάλο κέντρο προσκυνηματικού τουρισμού. Η ίδια η πόλη είναι ένας τεράστιος ερειπιώνας με πολλά όμως αναστηλωμένα οικοδομήματα, που της προσδίδουν εντυπωσιακή τρίτη διάσταση. Οι μακροί πλακοστρωμένοι δρόμοι, που ένωναν την πόλη με το λιμάνι, πλαισιώνονται από δημόσια και ιδιωτικά οικοδομήματα: Το θέατρο των 24.000 θέσεων, η πρόσοψη της βιβλιοθήκης του Κέλσου, το πρυτανείο και ο ναός του Δομιτιανού, το νυμφαίο του Τραϊανού και ο ναός και η πύλη του Αδριανού, αγορές, λουτρά και θέρμες, καθώς και πλούσιες ιδιωτικές οικίες, όλα αποτελούν μάρτυρες λαμπρού παρελθόντος ευημερίας και καλλιτεχνικής έκφρασης.

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image

Powered by Koha