Local cover image
Local cover image

Θείον άπειρον

: φιλοσοφικές προβολές του Χριστιανισμού της Ανατολής

/ Τερέζης Αθ. Χρήστος

Main Author: Τερέζης, Χρήστος Αθ. (1952-) (Συγγραφέας)Language: Ελληνικά, Σύγχρονα (1453-...).Country: Ελλάδα.Publication: Αθήνα : Έννοια, 2017Description: 455 σ. ; 21 εκ.ISBN: 9789606835766 (pbk.).Dewey: 189.2 (Edition 23rd)Old Classification: Ο1 (Θεολογικές μελέτες)Abstract: Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται ορισμένες μελέτες με κύριο άξονα την σχέση του χριστιανικού με τον νεοπλατωνικό στοχασμό. Κυρίως επεξεργάζονται ζητήματα τα οποία αναφέρονται στην Μεταφυσική και στην Κοσμολογία και στοχεύουν να αναδείξουν μέσα από ποιες διαδρομές οι χριστιανοί και οι νεοπλατωνικοί διανοητές επιχειρούν να συγκροτήσουν ένα συνεκτικό σύστημα σκέψης. Από χριστιανικής πλευράς, γίνεται επεξεργασία κειμένων της Αρεοπαγιτικής παράδοσης, ενώ, από πλευράς νεοπλατωνικής, εξετάζονται κείμενα του Πρόκλου. Η κύρια στόχευσή μας είναι να αναδείξουμε το πώς οι δύο αυτές παραδόσεις, παρά τα πλείστα κοινά στοιχεία τους, διαμορφώνουν και τους αυτόνομους βηματισμούς τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Bibliography: Βιβλιογραφία: σ. 451-455.Subject - Topical Name: φιλοσοφία της χριστιανικής θεολογίας | Πατέρες της Εκκλησίας | μεταφυσική | κοσμολογία | χριστιανισμός | νεοπλατωνισμός Item type: Book
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Copy number Status
Paraklitos Library Κεντρικά Βιβλιοστάσια Γενική Θεολογία & Δογματική 189.2 ΤερΧ θ 2017 (Browse shelf(Opens below)) 1 Available

Internal Bibliographies/Indexes Note: Βιβλιογραφία: σ. 451-455.

Contents Note: ΠΡΟΛΟΓΟΣ -- ΓΕΝΙΚΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ -- Όψεις της συνάντησης του Χριστιανισμού της Ανατολής με τον Νεοπλατωνισμό. Προλεγόμενα -- Γενικό εισαγωγικό σημείωμα -- Οντολογία -- Ενολογία -- Κοσμολογία -- Γνωσιολογία -- Ηθική -- Αισθητική αντί προεκτάσεων -- Από την ενολογία στην παραδοσιακή μεταφυσική -- ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΕΘΩΝΗΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΗΘΟΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΚΟ ΠΡΟΚΛΟ -- Εισαγωγικά -- Μονοθεϊσμός - πολυθεϊσμός -- Μοναρχία - πολυαρχία -- Η έννοια της ιεραρχίας -- Αποφατική θεολογία -- Συμπεράσματα -- ΤΟ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ "ΕΝ-ΠΛΗΘΟΣ" ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΧΥΜΕΡΗ (1242-1310) -- Εισαγωγικά -- Μεθοδολογικές διευκρινίσεις επί της δεύτερης υπόθεσης του Παρμενίδη -- Η σχέση του "ενός" με τις οντολογικές κατηγορίες -- Η δυναμοκρατική σχέση του "ενός" με την "ουσίαν" -- Συμπεράσματα -- Από την μεταφυσική της υπερβατικότητας στην μεταφυσική της εμμένειας -- ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ) -- Εισαγωγικά -- Η αρχική κατάσταση της γης και του ουρανού -- Από την περιγραφή προς την θεωρία -- Συμπεράσματα -- Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΕΘΩΝΗΣ. ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ Ή ΝΟΜΙΝΑΛΙΣΜΟΣ; -- Εισαγωγικά -- Ο μεταφυσικός προσδιορισμός του χρόνου -- Ο αποκλεισμός της πολυαιτιότητας -- Σχέση χρόνου και φυσικών σωμάτων -- Συμπεράσματα -- ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΧΥΜΕΡΗ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΡΙ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ -- Εισαγωγικά -- Το "εν" ως πρεσβύτερο, ως νεώτερο και ως έχον την ίδια ηλικία -- Το "εν" ως "εστίν", ως "ην" και ως "έσται" -- Όροι λειτουργία του γίγνεσθαι -- Η σχέση του "ενός" με την "ουσίαν" -- Η έννοια του "εξαίφνης" -- Συμπεράσματα -- Από την οντολογία στην λογική -- ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΣΜΟΣ. ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΧΥΜΕΡΗ ΣΤΟΝ ΒΟΗΘΙΟ -- Εισαγωγικά -- Η καταστατική θέση των κατηγουμένων -- Η λειτουργική παρουσία των τόπων -- Συμπεράσματα -- ΕΠΙΛΟΓΟΣ -- ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.

Summary or Abstract: Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται ορισμένες μελέτες με κύριο άξονα την σχέση του χριστιανικού με τον νεοπλατωνικό στοχασμό. Κυρίως επεξεργάζονται ζητήματα τα οποία αναφέρονται στην Μεταφυσική και στην Κοσμολογία και στοχεύουν να αναδείξουν μέσα από ποιες διαδρομές οι χριστιανοί και οι νεοπλατωνικοί διανοητές επιχειρούν να συγκροτήσουν ένα συνεκτικό σύστημα σκέψης. Από χριστιανικής πλευράς, γίνεται επεξεργασία κειμένων της Αρεοπαγιτικής παράδοσης, ενώ, από πλευράς νεοπλατωνικής, εξετάζονται κείμενα του Πρόκλου. Η κύρια στόχευσή μας είναι να αναδείξουμε το πώς οι δύο αυτές παραδόσεις, παρά τα πλείστα κοινά στοιχεία τους, διαμορφώνουν και τους αυτόνομους βηματισμούς τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image

Powered by Koha