Local cover image
Local cover image

Αρχαιολογία και θεσμολογία του βιβλικού Ισραήλ

/ Χρήστος Γ. Καραγιάννης

Main Author: Καραγιάννης, Χρήστος Γ. (1969-) (Συγγραφέας)Language: Ελληνικά, Σύγχρονα (1453-...).Country: Ελλάδα.Publication: Αθήνα : Έννοια, 2013Description: 598 σ. : εικ., χάρτ., πανομ., σχέδια ; 24 εκ.ISBN: 9789606835445 (pbk.).Dewey: 220.93 (Edition 23rd)Old Classification: Α8 (Βιβλικές μελέτες)Abstract: Η συγγραφή μιας μελέτης αφιερωμένης στην "Αρχαιολογία και Θεσμολογία του βιβλικού Ισραήλ" συνιστά σύνθετο έργο, καθώς καλείται να συνδυάσει τη γνώση που αντλείται από το κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης με το αρχαιολογικό αποτέλεσμα που ανακύπτει από τη χρήση της ανασκαφικής σκαπάνης. Η ιδέα για τη συγγραφή ενός έργου σαν αυτό ανήκει στον Καθηγητή κ. Νικόλαο Π. Ολυμπίου, ο οποίος πολλάκις επισήμανε την απουσία μιας μελέτης της Αρχαιολογίας του βιβλικού Ισραήλ στην ελληνική γλώσσα, η οποία θα συνδυαζόταν με την ανασύνθεση και αποτύπωση κοινωνικών δομών και θεσμών που ανακύπτουν από τη μελέτη του βιβλικού κειμένου. Πέραν όμως τούτου, ο ανωτέρω Καθηγητής καλλιέργησε στον γράφοντα την αγάπη προς την Αρχαιολογία, με τη συμπερίληψή του, επί δύο συναπτά έτη, στη δεκαετή (1990-2000) αποστολή της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις ανασκαφές στην Καισάρεια Φιλίππου (Πανειάς), στη γη της Παλαιστίνης. Επιπλέον, με σειρά κοινών ερευνητικών ταξιδιών στη γη της Πα... (more)
Subject - Title: Αγία Γραφή -- Ιστορία εποχής Subject - Topical Name: βιβλική αρχαιολογία Item type: Book
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Copy number Status
Paraklitos Library Κεντρικά Βιβλιοστάσια Αγία Γραφή 220.93 ΚαρΧ α 2013 (Browse shelf(Opens below)) 1 Available

Contents Note: ΣΥΝΤΜΗΣΕΙΣ -- ΠΡΟΛΟΓΟΣ -- ΕΙΣΑΓΩΓΗ -- ΜΕΡΟΣ Α΄. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ -- 1. Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΒΙΒΛΙΚΟΣ ΙΣΡΑΗΛ -- Αρχαιολογία του βιβλικού Ισραήλ -- Πηγές της Αρχαιολογίας του βιβλικού Ισραήλ -- Κείμενα -- Βιβλικές πηγές -- Η Παλαιά Διαθήκη -- Η Καινή Διαθήκη -- Εξωβιβλικές πηγές -- Αιγυπτιακά -- Μεσοποταμιακά -- Συριακά -- Χεττιτικά (Bogazkoy) -- Η Ιουδαϊκή Γραμματεία της Μεσοδιαθηκικής Περιόδου -- Κείμενα αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων -- Η Χριστιανική Γραμματεία -- Η Αραβική Φιλολογία -- Οι επιγραφές - τα όστρακα -- Τα αντικείμενα -- Εντοπισμός αρχαιολογικής θέσης ή ευρήματος -- Μέθοδος ανασκαφής -- Μέθοδοι εξέτασης αρχαιολογικού οργανικού και ανόργανου ευρήματος -- Χρονολόγηση του ευρήματος -- Απόλυτες μέθοδοι χρονολόγησης -- Σχετικές μέθοδοι χρονολόγησης -- Βαθμονομημένες σχετικές μέθοδοι χρονολόγησης -- Η χρονολόγηση της γης της Παλαιστίνης -- Το ζήτημα της χρονολόγησης της Εποχής του Σιδήρου ΙΙ ή ΙΙΑ -- Η αρχαιολογική έρευνα στη γη της Παλαιστίνης -- Προ-επιστημονική περίοδος -- Η επιστημονική περίοδος -- Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα -- 2. ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΙΣΡΑΗΛ -- Οι Σουμέριοι -- Οι Ασσύριοι -- Η Βαβυλώνα -- Οι Αιγύπτιοι -- Οι Χετταίοι -- Οι Αμορραίοι -- Οι Αραμαίοι -- Οι Χανααναίοι -- Οι Απιρού -- Οι Σοζού -- Οι πολιτισμοί του Αιγαίου - του ελλαδικού χώρου -- Οι Λαοί της Θαλάσσης -- Οι Φοίνικες -- Οι Μωαβίτες -- Οι Εδωμίτες -- Οι Αμμωνίτες -- Οι Πέρσες -- Ο Μέγας Αλέξανδρος -- Οι Ρωμαίοι -- 3. ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΙΣΡΑΗΛ -- Η Εποχή του Λίθου -- Η Παλαιολιθική Εποχή -- Η Μεσολιθική Εποχή -- Η Νεολιθική Εποχή -- Η Χαλκολιθική Εποχή -- Η Εποχή του Χαλκού -- Η Πρώιμη Εποχή του Χαλκού -- Η Μέση Εποχή του Χαλκού -- Η Ύστερη Εποχή του Χαλκού -- Η Εποχή του Σιδήρου -- Η Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (ΕΣ Ι) -- Η Εποχή του Σιδήρου II -- Η Εποχή του Σιδήρου III -- Η Βαβυλωνιακή και η Περσική περίοδος -- Η Ελληνιστική περίοδος -- Η εποχή των Ασμοναίων και του Μ. Ηρώδη -- 4. Ο ΙΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΟΝ ΒΙΒΛΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛ -- Τα ιερά της Πατριαρχικής εποχής -- Ματσεμπώθ και Ασερώθ - Ειδώλια - Τεραφείμ -- Το θυσιαστήριο -- Η Σκηνή του Μαρτυρίου -- Ο Ναός του Σολομώντα -- Ο Ναός του Ζοροβάβελ -- Ναοί του βιβλικού Ισραήλ εκτός Ιερουσαλήμ - στη Διασπορά -- Οι Συναγωγές -- Ο Ναός του Ηρώδη -- ΜΕΡΟΣ Β΄. ΘΕΣΜΟΛΟΓΙΑ -- 1. ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΙΣΡΑΗΛ -- Η κοινωνία των Πατριαρχών και της νομαδικής περιπλάνησης -- Η κοινωνία της εγκατάστασης στη γη της Επαγγελίας - της Εποχής των Κριτών -- Η διοικητική οργάνωση του βιβλικού Ισραήλ κατά την Εποχή της Βασιλείας -- Η διοικητική οργάνωση του βιβλικού Ισραήλ από το 586 π.Χ. έως την έλευση του Χριστού -- Η απονομή της δικαιοσύνης στο βιβλικό Ισραήλ -- 2. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΙΣΡΑΗΛ [...] -- 3. ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΒΙΒΛΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛ -- 4. ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΙΣΡΑΗΛ -- ΕΠΙΛΟΓΟΣ -- ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.

Summary or Abstract: Η συγγραφή μιας μελέτης αφιερωμένης στην "Αρχαιολογία και Θεσμολογία του βιβλικού Ισραήλ" συνιστά σύνθετο έργο, καθώς καλείται να συνδυάσει τη γνώση που αντλείται από το κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης με το αρχαιολογικό αποτέλεσμα που ανακύπτει από τη χρήση της ανασκαφικής σκαπάνης.
Η ιδέα για τη συγγραφή ενός έργου σαν αυτό ανήκει στον Καθηγητή κ. Νικόλαο Π. Ολυμπίου, ο οποίος πολλάκις επισήμανε την απουσία μιας μελέτης της Αρχαιολογίας του βιβλικού Ισραήλ στην ελληνική γλώσσα, η οποία θα συνδυαζόταν με την ανασύνθεση και αποτύπωση κοινωνικών δομών και θεσμών που ανακύπτουν από τη μελέτη του βιβλικού κειμένου.
Πέραν όμως τούτου, ο ανωτέρω Καθηγητής καλλιέργησε στον γράφοντα την αγάπη προς την Αρχαιολογία, με τη συμπερίληψή του, επί δύο συναπτά έτη, στη δεκαετή (1990-2000) αποστολή της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις ανασκαφές στην Καισάρεια Φιλίππου (Πανειάς), στη γη της Παλαιστίνης. Επιπλέον, με σειρά κοινών ερευνητικών ταξιδιών στη γη της Παλαιστίνης παρείχε τη δυνατότητα της επιτόπιας καταγραφής και έρευνας σε βιβλικούς αρχαιολογικούς χώρους του Ισραήλ. Εκφράζεται, λοιπόν, ευγνωμοσύνη στον Καθηγητή κ. Νικόλαο Π. Ολυμπίου, διότι ενέπνευσε τη συγγραφή της παρούσης μελέτης.
Η μελέτη αυτή επιδιώκει να καταστήσει γνωστά στο αναγνωστικό κοινό τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ερευνών στη γη της Παλαιστίνης και να συνδράμει στην καλύτερη κατανόηση τόσο των διαφόρων περιόδων της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας του βιβλικού Ισραήλ όσο και των κοινωνικών δομών και θεσμών που ο λαός αυτός ανέπτυξε στο πέρασμα των αιώνων.
Η συμβολή του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδιαίτερα της Προέδρου Καθηγήτριας κ. Βελουδίας Σιδέρη Παπαδοπούλου, ήταν εξόχως σημαντική διότι διευκόλυνε την επιτόπια έρευνα και την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.
Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στην MTh. και Υπ. Διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την κ. Μαρία Ελένη Ευθυμίου για τη συνδρομή στην έκδοση του έργου αυτού. Ευχαριστώ τον κ. Δημήτριο Μπαλιάτσα, ο οποίος με ενθουσιασμό ανέλαβε την επιμέλεια της έκδοσης της παρούσας μελέτης.
Τέλος, δοξάζω τον Θεό για τη δύναμη που μου δώρισε να ολοκληρώσω το παρόν έργο. Σεπτέμβριος 2013 Χρήστος Γ. Καραγιάννης (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image

Powered by Koha