Local cover image
Local cover image

Μεσολόγγι

: το έπος της μεγάλης πολιορκίας

/ Δημήτρη Φωτιάδη

Main Author: Φωτιάδης, Δημήτρης (1898-1988) (Συγγραφέας)Language: Ελληνικά, Σύγχρονα (1453-...).Country: Ελλάδα.Edition Statement: 2η έκδ.Publication: Αθήνα : Βιβλιοεκδοτική, 1958Description: 354 σ. : εικ., χάρτ. ; 25 εκ.Dewey: 938.562 (Edition ΕΕΒΕΠ)Old Classification: Ω8 (Επανάσταση του 1821)Abstract: Τα ιδανικά της ελευθερίας που σκόρπισε στον κόσμο η επανάσταση του 1789, είχαν ποδοπατηθεί από τη Ναπολεόντεια περιπέτεια και θαφτεί με τ' απολυταρχικό σάβανο της Ιερής Συμμαχίας. Οι ηγεμόνες, που θεωρούσαν τους εαυτούς τους "εντεταλμένους από τη θεία Πρόνοια να κυβερνάνε", νιώσανε, για μια στιγμή, το ρίγος του θανάτου κάτω από τις πορφύρες τους, όπως κινδύνεψαν τα προνόμιά τους να παρασυρθούν από την οργή των καταπιεσμένων λαών. Κατόρθωσαν όμως να πνίξουν, με τη φωτιά και το σίδερο, κάθε απελευθερωτικό κίνημα και να επιβάλουν το "νόμο και την τάξη" -το νόμο και την τάξη των νεκροταφείων. Έτσι, τον ξεσηκωμό του ελληνικού λαού για τη λευτεριά του, τον είδαν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, χωρίς καμιά εξαίρεση, σα μια καινούργια φλόγα που άναβε στις καρδιές των υποδουλωμένων λαών, δικών τους και ξένων, γενναία αισθήματα κ' ελπίδες. Αυτές, σ' αντίθεση με τη συμπάθεια των απλών ανθρώπων και των προοδευτικών διανοούμενων, όχι μονάχα δε μας σύντρεξαν, μ' αφού χαραχτήρισαν εγκληματική την επα... (more)
Subject - Topical Name: νεότερη ελληνική ιστορία Subject - Geographical Name: Μεσολόγγι (Αιτωλοακαρνανία) -- Ιστορία -- Δεύτερη πολιορκία και έξοδος, 1825-1826 | Ελλάδα -- Ιστορία -- Επανάσταση του 1821 Item type: Book
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Copy number Status
Paraklitos Library Κεντρικά Βιβλιοστάσια Ιστορία & Γεωγραφία 938.562 ΦωτΔ μ 1958 (Browse shelf(Opens below)) 1 Available

Contents Note: Περιεχόμενα:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ -- Το Εικοσιένα -- 1825 -- Το Μεσολόγγι -- Διαβάζοντας τον Κασομούλη -- Η ζωή κ' η δράση του Κασομούλη -- Το χειρόγραφο -- Η τελευταία πολιορκία -- ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ -- Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ -- Το σεφέρι -- Ο φράχτης -- Το μπλόκο -- ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΩΡΕΣ -- Οι καπεταναίοι -- Οι αγωνιστές κι ο κοσμάκης -- Ο «Διομήδης» -- Οι σκλάβοι -- Οι φιλέλληνες -- Ο Τοπάλ πασάς -- Το νερό -- Το βουνό που περπατά -- Το πρώτο γιουρούσι -- ΑΠΟ ΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ -- Η αρμάδα -- Πετροπόλεμος -- Πόλεμος στη λιμνοθάλασσα -- Στο διάβολο να πάνε! -- Διπλωματία -- Δύσκολες μέρες -- Πεισματικός πόλεμος -- Τέσσερις μποτίλιες ρούμι -- ΝΙΚΗΤΕΣ -- Το ρεσάλτο -- Τα καράβια μας -- Νυχτερινό γιουρούσι -- ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ -- Η ευκαιρία που χάθηκε -- Ο δρόμος των Ινδιών -- Ο λαός και τα τζάκια -- Κατατρέχουν τους ήρωες -- Εκστρατείες για τα πανηγύρια -- Τέλος για μια καινούργια αρχή -- ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ -- ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ -- Ξεκίνημα από τ' Ανάπλι -- Οι ανοιχτομάτηδες -- Παληκάρια και κιοτήδες -- Οι αετοί -- Στο Μεσολόγγι -- ΤΟ «ΚΑΣΤΡΟ» -- Οι ντάπιες -- Οι άνθρωποι -- Κουβεντολόϊ -- Κλέβουν χώμα! -- Γιουρούσι -- ΦΕΥΓΟΥΝ -- Πόλεμος με λαγούμια -- Μια πλέχτρα σύκα -- Χαλάλι να σας γένει! -- ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΜΙΖΕΡΙΕΣ -- Ο Θεός να σας φυλάει! -- Το μοιραίο λάθος -- Η «Αδελφότης των Φιλοδικαίων» -- Το σχέδιο του Καραϊσκάκη -- ΟΛΟΣ Ο ΝΤΟΥΝΙΑΣ -- Νάτος! Νάτος! -- Να πεθάνουμε εδώ -- Ταμπούρια κι αρραβωνιάσματα -- Τιμωρία -- Καλώς ήρθες! -- Μπραΐμης και Κιουταχής -- Ένας διάκος -- Ο ΜΠΡΑΪΜΗΣ -- Ένας ναύτης -- Οι αποσταλμένοι -- Τα γράμματα -- Αλεύρι κι όχι ορμήνειες -- Αλέστα βάρδια! -- Το φημερίδα -- Η ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ -- Ένα μήνυμα -- Βασιλάδι -- Παρντόν, παρντόν! -- Σεργιάνι -- Ντολμάς κι Αντελικό -- ΚΟΡΥΦΩΜΑ -- Πουθενά δεν πάμε! -- Τ' άρματα -- Ομιλίες -- Κλείσοβα -- ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΨΥΧΟΜΑΧΑ -- Η πείνα -- Η ύστατη ελπίδα -- Για ένα καράβι παξιμάδι -- Να όψεσθε! -- Η ΕΞΟΔΟΣ -- Η μεγάλη απόφαση -- Οι τελευταίες ώρες -- Στα χαντάκια -- Στον κάμπο -- Στο βουνό -- Η σωτηρία -- Το Μεσολόγγι πολεμά -- Τ' ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ -- «Πίσω! Πίσω!» -- Ο Καψάλης -- Ο Ανεμόμυλος -- Λεξιλόγιο -- Βιβλιογραφία.

Summary or Abstract: Τα ιδανικά της ελευθερίας που σκόρπισε στον κόσμο η επανάσταση του 1789, είχαν ποδοπατηθεί από τη Ναπολεόντεια περιπέτεια και θαφτεί με τ' απολυταρχικό σάβανο της Ιερής Συμμαχίας. Οι ηγεμόνες, που θεωρούσαν τους εαυτούς τους "εντεταλμένους από τη θεία Πρόνοια να κυβερνάνε", νιώσανε, για μια στιγμή, το ρίγος του θανάτου κάτω από τις πορφύρες τους, όπως κινδύνεψαν τα προνόμιά τους να παρασυρθούν από την οργή των καταπιεσμένων λαών. Κατόρθωσαν όμως να πνίξουν, με τη φωτιά και το σίδερο, κάθε απελευθερωτικό κίνημα και να επιβάλουν το "νόμο και την τάξη" -το νόμο και την τάξη των νεκροταφείων.
Έτσι, τον ξεσηκωμό του ελληνικού λαού για τη λευτεριά του, τον είδαν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, χωρίς καμιά εξαίρεση, σα μια καινούργια φλόγα που άναβε στις καρδιές των υποδουλωμένων λαών, δικών τους και ξένων, γενναία αισθήματα κ' ελπίδες. Αυτές, σ' αντίθεση με τη συμπάθεια των απλών ανθρώπων και των προοδευτικών διανοούμενων, όχι μονάχα δε μας σύντρεξαν, μ' αφού χαραχτήρισαν εγκληματική την επανάσταση για την εθνική αποκατάστασή μας, βοήθησαν τους Τούρκους με μεταφορικά πλοία, με πολεμικό υλικό, με παραγγελίες στα ναυπηγεία τους και με ειδικούς οργανωτές του στρατού και του ναυτικού τους.
Μέσα σ' ένα τέτοιο άξενο και σκοτεινό πολιτικό κλίμα ύψωσαν τη σημαία της ελευθερίας οι αγωνιστές του Εικοσιένα. Δεν είχαν μονάχα να παλέψουν, μια χούφτα αυτοί, ενάντια σε μια αυτοκρατορία, που απλωνόταν από την Περσία ως τις Ηράκλειες στήλες κι από τον Προύθο ως τα βάθη της Αφρικής, μα έπρεπε να λυγίσουν και την έχθρητα των μεγάλων δυνάμεων, που καθόριζαν όχι μονάχα την τύχη της Ευρώπης, μα και του κόσμου όλου. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image

Powered by Koha