Local cover image
Local cover image

Ο άγιος Γρηγόριος ο Δεκαπολίτης

/ επόπτης - συντονιστής Δήμητρα Τζίκα-Σαράφα

; μετάφραση Αρχιμ. Χρίστος Κυριαζόπουλος

Main Author: Ιγνάτιος ο Διάκονος (775-848) (Συγγραφέας)Secondary Author: Τζίκα-Σαράφα, Δήμητρα (Επόπτης, Επιμελητής έκδοσης) ; Κυριαζόπουλος, Χρίστος, Αρχιμανδρίτης (Συγγραφέας εισαγωγής κ.λπ., Μεταφραστής, Σχολιαστής κειμένου)Uniform Title: Βίος και θαύματα του οσίου πατρός ημών Γρηγορίου του Δεκαπολίτου [gre] Language: Ελληνικά Αρχαία (-1453) ; Ελληνικά, Σύγχρονα (1453-...) ; of original work, Ελληνικά Αρχαία (-1453).Country: Ελλάδα.Publication: Θεσσαλονίκη : Ενωμένη Ρωμηοσύνη, 2016Description: 192 σ. : εικ. ; 21 εκ.ISBN: 9786188215382 (pbk.).Series: Άγνωστα Συναξάρια, 5Dewey: 271.819092 (Edition 23rd)Old Classification: Γ6 (Βίοι οσίων)Abstract: Ο βίος του οσίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου είναι το νέο πόνημα της «Ενωμένης Ρωμηοσύνης» που παραδίδει στους αναγνώστες της. Είναι ένας σπουδαίος άγιος του τέλους του 8ου αιώνα, άγνωστος όμως στους περισσότερους στην εποχή μας. Στην πόλη Ειρηνούπολη στη Δεκάπολη, ΝΑ της Μ.Ασίας, γεννήθηκε ο όσιος Γρηγόριος από εύπορη οικογένεια, γι’ αυτό και μορφώθηκε πολύ, με ευλαβείς γονείς. Από πολύ μικρή ηλικία φάνηκε ότι ήταν από αυτούς που ο Θεός ξεχωρίζει εκ κοιλίας μητρός. Τον έθελγε η προσευχή, η άσκηση, η νηστεία, τα ευτελή ενδύματα. Γι’ αυτό και μόνασε σε διάφορα μοναστήρια, ασκήθηκε μόνος του σε σπήλαιο και ταξίδεψε πολύ, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, στην Ιταλία, Σικελία, Κωνσταντινούπολη. Αγωνίσθηκε εναντίον των εικονομάχων και έκανε πολλά θαύματα. Στη Θεσσαλονίκη χειροτονήθηκε ιερέας, αλλά και ασθένησε· γι’ αυτό και μετά από πρόσκληση του γέροντά του, Συμεών, πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και κοιμήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 842. Το λείψανό του παραμένει άφθορο μέχρι και σήμερα και... (more)
Bibliography: Περιέχει βιβλιογραφία (σ. [188]-192).Subject - Personal Name: Γρηγόριος ο Δεκαπολίτης, Άγιος (780;-842) Subject - Topical Name: χριστιανοί άγιοι | μοναχισμός | συναξάρια | βιογραφία Item type: Book
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Copy number Status
Paraklitos Library Κεντρικά Βιβλιοστάσια Αγιολογία & Εκκλησιαστικές μορφές 271.819092 ΓρηΔ ΙγνΔ βγδ/αγδ 2016 (Browse shelf(Opens below)) 1 Available

Notes Pertaining to Title and Statement of Responsibility: Απόδοση στα νέα ελληνικά του: Βίος και θαύματα του οσίου πατρός ημών Γρηγορίου του Δεκαπολίτου, συγγραφείς υπό Ιγνατίου διακόνου και σκευοφύλακος της του Θεού μεγάλης εκκλησίας.

Internal Bibliographies/Indexes Note: Περιέχει βιβλιογραφία (σ. [188]-192).

Summary or Abstract: Ο βίος του οσίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου είναι το νέο πόνημα της «Ενωμένης Ρωμηοσύνης» που παραδίδει στους αναγνώστες της. Είναι ένας σπουδαίος άγιος του τέλους του 8ου αιώνα, άγνωστος όμως στους περισσότερους στην εποχή μας.
Στην πόλη Ειρηνούπολη στη Δεκάπολη, ΝΑ της Μ.Ασίας, γεννήθηκε ο όσιος Γρηγόριος από εύπορη οικογένεια, γι’ αυτό και μορφώθηκε πολύ, με ευλαβείς γονείς. Από πολύ μικρή ηλικία φάνηκε ότι ήταν από αυτούς που ο Θεός ξεχωρίζει εκ κοιλίας μητρός. Τον έθελγε η προσευχή, η άσκηση, η νηστεία, τα ευτελή ενδύματα. Γι’ αυτό και μόνασε σε διάφορα μοναστήρια, ασκήθηκε μόνος του σε σπήλαιο και ταξίδεψε πολύ, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, στην Ιταλία, Σικελία, Κωνσταντινούπολη. Αγωνίσθηκε εναντίον των εικονομάχων και έκανε πολλά θαύματα. Στη Θεσσαλονίκη χειροτονήθηκε ιερέας, αλλά και ασθένησε· γι’ αυτό και μετά από πρόσκληση του γέροντά του, Συμεών, πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και κοιμήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 842.
Το λείψανό του παραμένει άφθορο μέχρι και σήμερα και βρίσκεται στη μονή της Μπιστρίτσας, στη σημερινή Ρουμανία. Η πανήγυρη του Οσίου στις 20 Νοεμβρίου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ρουμανίας.
Ο όσιος Γρηγόριος, ο οποίος αξιώθηκε να ανεβεί σε ένα τόσο μεγάλο ύψος αγίας βιοτής, αφού, κατάτόν βιογράφο του, «πάλαιψε κατά του πονηρού όφεως … και τον νίκησε κατά κράτος», ας πρεσβεύει στον Κύριο για την Εκκλησία Του με την παρρησία και «τη δύναμη που του δίνει η κοινωνία με τόνΧριστό, τον Κύριο και Θεό μας, στον οποίον ανήκει η δόξα και η εξουσία μαζί με τον Πατέρα και το Άγιον Πνεύμα, τώρα και πάντοτε και στους απέραντους αιώνες. Αμήν».

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image

Powered by Koha