Φιλοσοφία της επιστήμης - Β΄

: οι εμπειριστές

/ R.S. Woolhouse

; μετάφραση Σοφία Τσούρτη

; επιμέλεια έκδοσης Αλέξανδρος Χρύσης

, Β΄

Other related works: Φιλοσοφία της επιστήμης - Α΄Main Author: Woolhouse, R. S. (1940-2011) (Roger Stuart) (Συγγραφέας)Secondary Author: Τσούρτη, Σοφία (Μεταφραστής) ; Χρύσης, Αλέξανδρος Α. (1958-) (Επιμελητής έκδοσης)Uniform Title: The Empiricists [gre] Language: Ελληνικά, Σύγχρονα (1453-...) ; of original work, Αγγλικά.Country: Ελλάδα.Publication: Αθήνα : Στάχυ, 2000Description: 263 σ. ; 21 εκ.ISBN: 9608032350 (τ.2); 9608032334 (set).Series: Ιδέες - Ιστορία της φιλοσοφίας, 3Dewey: 146.44 (Edition 23rd)Old Classification: Π3 (Φιλοσοφία)Abstract: Ποιά είναι η πηγή της ανθρώπινης γνώσης και των ιδεών; Υπάρχουν διάφορα είδη γνώσης, που αποκτώνται με διαφορετικούς τρόπους; Ποια είναι η φύση της επιστήμης; Σε αυτό το βιβλίο το R.S. Woolhoouse εξετάζει τις απόψεις και τα επιχειρήματα αρκετών εκπροσώπων της φιλοσοφίας των νεότερων χρόνων -Bacon, Gassendi, Hobbeς, Locke, Berkley και Hume- που τείνουν να υπογραμμίσουν το ρόλο και τη σημασία που έχουν η εμπειρία και η παρατήρηση στις απαντήσεις που δίνονται σ' αυτά τα ερωτήματα. Εστιάζοντας τη συμβολή τους στη "νέα φιλοσοφία" της εποχής τους, με κυρίαρχο το ενδιαφέρον για τη φύση της γνώσης και της επιστήμης, ο συγγραφέας αφιερώνει και ένα κεφάλαιο στη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου για τη Βελτίωση της Φυσικής Γνώσης, που ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1660. Προβάλλεται, επίσης, η ηθική και πολιτική φιλοσοφία αυτών των φιλοσόφων. Ο Woolhouse δε θέτει μόνο τις ιδέες στο σύγχρονό τους πολιτιστικό πλαίσιο, αλλά αποδίδει επίσης προσοχή στη σημασία τους για τη σκέψη του 20ού αιώνα. Ταυτόχρονα ανα... (more)
Bibliography: Περιλαμβάνει βιβλιογραφικές αναφορές.Subject - Personal Name: Bacon, Francis (1561-1626) ; Hobbes, Thomas (1588-1679) ; Gassendi, Pierre (1592-1655) ; Locke, John (1632-1704) ; Berkeley, George (1685-1753) ; Hume, David (1711-1776) Subject - Corporate Author: Royal Society (Great Britain) Subject - Topical Name: φιλοσοφία | επιστήμες | εμπειρισμός | νεότερη φιλοσοφία Item type: Book
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Copy number Status
Paraklitos Library Κεντρικά Βιβλιοστάσια Ηθική & Φιλοσοφία 146.44 WooR e/φ 2000 (Browse shelf(Opens below)) 1 Available

General Notes: Πρόκειται για το 2ο τ. του δίτομου έργου: Φιλοσοφία της επιστήμης

Notes Pertaining to Title and Statement of Responsibility: Μετάφραση του: The Empiricists.

Internal Bibliographies/Indexes Note: Περιλαμβάνει βιβλιογραφικές αναφορές.

Contents Note: Περιεχόμενα: Φράνσις Μπέικον. -- Τόμας Χομπς. -- Πιερ Γκασεντί. -- Η Βασιλική εταιρεία του Λονδίνου. -- Τζον Λοκ. -- Τζορτζ Μπέρκλεϊ. -- Ντέιβιντ Χιουμ..

Summary or Abstract: Ποιά είναι η πηγή της ανθρώπινης γνώσης και των ιδεών; Υπάρχουν διάφορα είδη γνώσης, που αποκτώνται με διαφορετικούς τρόπους; Ποια είναι η φύση της επιστήμης;
Σε αυτό το βιβλίο το R.S. Woolhoouse εξετάζει τις απόψεις και τα επιχειρήματα αρκετών εκπροσώπων της φιλοσοφίας των νεότερων χρόνων -Bacon, Gassendi, Hobbeς, Locke, Berkley και Hume- που τείνουν να υπογραμμίσουν το ρόλο και τη σημασία που έχουν η εμπειρία και η παρατήρηση στις απαντήσεις που δίνονται σ' αυτά τα ερωτήματα. Εστιάζοντας τη συμβολή τους στη "νέα φιλοσοφία" της εποχής τους, με κυρίαρχο το ενδιαφέρον για τη φύση της γνώσης και της επιστήμης, ο συγγραφέας αφιερώνει και ένα κεφάλαιο στη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου για τη Βελτίωση της Φυσικής Γνώσης, που ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1660. Προβάλλεται, επίσης, η ηθική και πολιτική φιλοσοφία αυτών των φιλοσόφων.
Ο Woolhouse δε θέτει μόνο τις ιδέες στο σύγχρονό τους πολιτιστικό πλαίσιο, αλλά αποδίδει επίσης προσοχή στη σημασία τους για τη σκέψη του 20ού αιώνα. Ταυτόχρονα αναδύθηκε ένας νέος οπτιμισμός γύρω από τη δυνατότητα να αναπτυχθεί μια σαφής και περιεκτική αποτύπωση των διαδικασιών που διέπουν το σύμπαν, σε συνδυασμό με μια απόφαση διείσδυσης στη φύση του ανθρώπινου πνεύματος και στη σχέση του με τον υλικό κόσμο.
Σε ένα τέτοιο φόντο, ο John Cottingham ανιχνεύει τις προσπάθειες των τριών μεγάλων «ορθολογιστών» φιλοσόφων -του Descartes, του Spinoza και του Leibniz- να συγκροτήσουν μια νέα αντίληψη για το φυσικό κόσμο και να επινοήσουν συστήματα φιλοσοφίας που θα παράσχουν μια ενιαία κατανόηση της πραγματικότητας.

There are no comments on this title.

to post a comment.

Powered by Koha