Αρχείο Πρωτάτου

: επιτομές μεταβυζαντινών εγγράφων

/ Χαράλαμπος Γάσπαρης

Main Author: Γάσπαρης, Χαράλαμπος (1959-) (Συγγραφέας)Corporate Author (Secondary): Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών (Εκδότης)Language: Ελληνικά, Σύγχρονα (1453-...).Country: Ελλάδα.Publication: Αθήνα : Εθνικόν Ίδρυμα Ερευνών. Κέντρον Βυζαντινών Ερευνών, 1991Description: κ΄, 321 σ. : πανομ. ; 24 εκ.ISBN: 9607094387 (pbk.).Series: Αθωνικά Σύμμεικτα, 2, 1105-1604Dewey: 011.31 (Edition 23rd)Old Classification: Δ7 (Άγιον Όρος)Abstract: Με την έκδοση του καταλόγου του μεταβυζαντινού αρχείου του Πρωτάτου διευρύνεται ο αριθμός των εργαλείων έρευνας που έχουν στη διάθεσή τους οι μελετητές της Ιστορικής εξέλιξης του Αγίου Όρους. Πολλαπλής άξιας και σημασίας είναι ιδιαίτερα οι μαρτυρίες των πηγών που αφορούν την οικονομική πολιτική του Άθω και την προσπάθεια διαφύλαξης των οικονομικών του προνομίων με την προσαρμογή στις νέες καταστάσεις που είχαν διαμορφωθεί.Οι ενδείξεις των εγγράφων επιτρέπουν την αντίληψη της οικονομικής και κοινωνικής πορείας όχι μόνο της αθωνιτικής κοινότητας, αλλά και του ευρύτερου βαλκανικού χώρου κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο. (από τον πρόλογο)
Subject - Corporate Author: Ιερός Ναός του Πρωτάτου (Άγιον Όρος) Subject - Topical Name: ιστορικές πηγές Subject - Geographical Name: Άγιον Όρος (Ελλάδα) -- Βιβλιογραφία | Άγιον Όρος (Ελλάδα) -- Χειρόγραφα Item type: Book
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)

Contents Note: Περιεχόμενα:
Πρόλογος ζ΄
Εισαγωγή ια΄
Πίνακας βραχυγραφιών ιθ΄
ΜΕΡΟΣ Α΄: Οι κώδικες 1
ΜΕΡΟΣ Β΄: Τα κατάστιχα 171
ΜΕΡΟΣ Γ΄: Τα λυτά έγγραφα 267
Χρονολογικοί Πίνακες 279
Γλωσσάρι 297
Γενικό ευρετήριο 301

Summary or Abstract: Με την έκδοση του καταλόγου του μεταβυζαντινού αρχείου του Πρωτάτου διευρύνεται ο αριθμός των εργαλείων έρευνας που έχουν στη διάθεσή τους οι μελετητές της Ιστορικής εξέλιξης του Αγίου Όρους. Πολλαπλής άξιας και σημασίας είναι ιδιαίτερα οι μαρτυρίες των πηγών που αφορούν την οικονομική πολιτική του Άθω και την προσπάθεια διαφύλαξης των οικονομικών του προνομίων με την προσαρμογή στις νέες καταστάσεις που είχαν διαμορφωθεί.Οι ενδείξεις των εγγράφων επιτρέπουν την αντίληψη της οικονομικής και κοινωνικής πορείας όχι μόνο της αθωνιτικής κοινότητας, αλλά και του ευρύτερου βαλκανικού χώρου κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο. (από τον πρόλογο)

There are no comments on this title.

to post a comment.

Powered by Koha