Local cover image
Local cover image

Η αμερικανική ατομικότητα και ο εμπειρικός συμβολισμός της εγκόσμιας υπερβατικότητας

/ Κωνσταντίνου Γαρίτση

Main Author: Γαρίτσης, Κωνσταντίνος (1960-) (Συγγραφέας)Language: Ελληνικά, Σύγχρονα (1453-...).Country: Ελλάδα.Publication: Αθήνα : Θεσβίτης, 2004Description: 115 σ. ; 21 εκ.ISBN: 9608721768 (pbk.).Dewey: 320.5120973 (Edition 23rd)Old Classification: Π3 (Μελέτες Φιλοσοφίας)Abstract: Από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα αρχίζει το μέχρι σήμερα ισχύον παράδειγμα μιας συναφούς δομής εξιστόρησης. Σ' αυτήν αντικατοπτρίζεται μία ριζική αναμόρφωση μεγάλου κοινωνικού βεληνεκούς. Οι κοινωνίες του δυτικού ημισφαιρίου όμως, μετά την έξαρση της βιομηχανοποίησης και των βαθιών κοινωνικών και πολιτιστικών αλλαγών που συνέβησαν εξαιτίας της, τόσο στις κοινωνίες όσο και στον καθένα ξεχωριστά, οδηγούνται σε μια κατάσταση «απογοήτευσης». Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα ακούγονται φωνές πέρα από τον στενό κύκλο των διανοουμένων και φιλολόγων, όπου αρθρώνονται οι απογοητεύσεις στις ελπίδες και τις υποσχέσεις, που είχαν εκφραστεί από τον Διαφωτισμό σχετικά με τις ανθρώπινες κοινωνίες, ιδιαίτερα όμως σχετικά με το καθένα ξεχωριστό άτομο. Την θέση του αυτόνομου ανθρώπου, [. . .] αντικαθιστά βαθμηδόν μια εικόνα ενός ανθρώπου [. . .], ο οποίος καταλαβαίνει τον εαυτό του ως αιχμάλωτο μιας «μηχανής» που αρνείται τον πολιτισμό, και η οποία ληστεύει και την τελευταία ρανίδα ελεύθερης βούλησης κα... (more)
Bibliography: Περιέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.Subject - Topical Name: φιλοσοφία | ατομικότητα | χώρος και χρόνος | νεωτερικότητα | εκδημοκρατισμός | ιεραποστολή Subject - Geographical Name: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Item type: Book
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)

Internal Bibliographies/Indexes Note: Περιέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.

Contents Note: Περιεχόμενα:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΤΟ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ
ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΙΔΕΑ
ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Η ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΕΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙ ΧΡΟΝΟΥ
Η ΦΥΣΗ ΩΣ ΤΟ ΟΛΟΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ R. W. EMERSON
Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΩΣ ΤΟ ΕΚΛΕΚΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Summary or Abstract: Από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα αρχίζει το μέχρι σήμερα ισχύον παράδειγμα μιας συναφούς δομής εξιστόρησης. Σ' αυτήν αντικατοπτρίζεται μία ριζική αναμόρφωση μεγάλου κοινωνικού βεληνεκούς. Οι κοινωνίες του δυτικού ημισφαιρίου όμως, μετά την έξαρση της βιομηχανοποίησης και των βαθιών κοινωνικών και πολιτιστικών αλλαγών που συνέβησαν εξαιτίας της, τόσο στις κοινωνίες όσο και στον καθένα ξεχωριστά, οδηγούνται σε μια κατάσταση «απογοήτευσης». Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα ακούγονται φωνές πέρα από τον στενό κύκλο των διανοουμένων και φιλολόγων, όπου αρθρώνονται οι απογοητεύσεις στις ελπίδες και τις υποσχέσεις, που είχαν εκφραστεί από τον Διαφωτισμό σχετικά με τις ανθρώπινες κοινωνίες, ιδιαίτερα όμως σχετικά με το καθένα ξεχωριστό άτομο. Την θέση του αυτόνομου ανθρώπου, [. . .] αντικαθιστά βαθμηδόν μια εικόνα ενός ανθρώπου [. . .], ο οποίος καταλαβαίνει τον εαυτό του ως αιχμάλωτο μιας «μηχανής» που αρνείται τον πολιτισμό, και η οποία ληστεύει και την τελευταία ρανίδα ελεύθερης βούλησης και αυτεξουσίου του. Έτσι γεννώνται οι γνωστές «απομυθοποιήσεις» του κόσμου και ένα συνεχώς επαυξανόμενο και οξύ υπαρξιακό κενό. [. . .] (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image

Powered by Koha