Ενιαύσιον 2002
/ Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου
Language: Ελληνικά, Σύγχρονα (1453-...).Country: Ελλάδα.Publication: Ναύπακτος : Ιερά Μητρόπολις Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, 2003Description: 171 σ. ; 24 εκ.ISSN: 1109-7531.Series: Ενιαύσια / (Ιερά Μητρόπολις Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου), 2002, 1109-7531Dewey: 253.505 (Edition 23rd)Old Classification: Ξ5 (Εκκλησιαστικές εγκύκλιοι)Abstract: Με δημοσιευμένα «Άρθρα» του Σεβασμιωτάτου, «Σχόλια», «Διάφορα» και «Γραπτά Κηρύγματα του Καλοκαιριού 2002» κυκλοφόρησε το Ενιαύσιο του 2002. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου και στο άρθρο «Ορθοδοξία και Δημοκρατία» επισημαίνεται, όπως πολλές φορές έχει γράψει και σε άλλα έργα του ο συγγραφέας, ότι το πολίτευμα της Εκκλησίας είναι συνοδικό και ιεραρχικό. Μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει ιεράρχηση χαρισμάτων και διακονιών. Αναφέρεται επίσης ότι η Εκκλησία μπορεί να συνεργαστεί με την πολιτεία σε θέματα πού ενδιαφέρουν τα μέλη της, χωρίς να εμπλέκεται σε κομματικές παρατάξεις και διενέξεις. Στο άρθρο «Ιδεολογοποιημένος Χριστιανισμός και τρομοκρατία» κατοχυρώνεται η αλήθεια ότι η Ορθοδοξία δεν είναι ιδεολογία αλλά θεραπεία. Η Εκκλησία είναι πνευματική οικογένεια, πνευματικό θεραπευτήριο και η διδασκαλία της είναι πνευματική και σωτηριολογική. Όταν η Εκκλησία μετατρέπεται σε ιδεολόγημα, όπως συμβαίνει στην Δύση, τότε χάνει τον σκοπό της και εκκοσμικεύεται. Αξιοπρόσεκτες είναι οι απόψεις του Σ... (more)Subject - Topical Name: εκκλησιαστικές εγκύκλιοι | ποιμαντική θεολογία | πνευματική καθοδήγηση | ευθανασία | Εκκλησία | κράτος | Ολυμπιακοί Αγώνες | εκλογές επισκόπων | παπισμός Item type: Periodicals & Journals
Current library | Collection | Call number | Copy number | Status | |
---|---|---|---|---|---|
Paraklitos Library Κεντρικά Βιβλιοστάσια | Χριστιανική ζωή & Ποιμαντική | 253.505 ΕΝΙ2002 2003 (Browse shelf(Opens below)) | 1 | Not for loan |
General Notes: Εργογραφία του συγγραφέα στο τέλος του δημοσιεύματος.
Contents Note: Πρόλογος -- Α΄ Άρθρα -- 1. «Εύρον την δραχμήν ήν απώλεσα» -- 2. Η προσαρμογή της εκκλησιαστικής ποιμαντικής -- 3. Η τιμητική προσκύνηση των ιερών εικόνων -- 4. Εκλογές Επισκόπων -- 5. Το μάθημα των Θρησκευτικών στα Σχολεία -- 6. Ορθοδοξία και Δημοκρατία -- 7. Ιδεολογοποιημένος Χριστιανισμός και τρομοκρατία -- 8. Εκκλησία και εκλογές -- 9. Εκκλησία και Ολυμπιακοί Αγώνες -- 10. Οι Παπικοί – Φράγκοι της Ελλάδος κατά την Επανάσταση του 1821 -- 11. Τα σκάνδαλα των Παπικών -- 12. Αμιγείς και πολυπολιτισμικές κοινωνίες -- 13. Σύγχρονοι φεουδάρχες και βασάλοι -- 14. Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο -- Β΄ Σχόλια -- 1. Επικοινωνία και Εκκλησία -- 2. Νοσοκομείο και ιδεολογία -- 3. «Κοινωνία προσώπων» -- 4. Η κοινωνία του τζόγου -- 5. Big Brother a Big Father; -- 6. Οι λόγιοι και στοχαστές -- 7. Γονίδια και περιβάλλον -- 8. Η υπνώττουσα δικαιοσύνη -- 9. Συνάντηση με τον «πατέρα» -- 10. Νους υγιής και σώμα υγιές -- 11. Ο «θεός» του ποδοσφαίρου -- 12. Ένα δείγμα σύγχυσης -- 13. «Τα παιδιά των μπαλκονιών» -- Γ΄ Διάφορα -- 1. Η ευθανασία κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία -- 2. Τα θαύματα στην Εκκλησία -- 3. Εκκλησιαστική επικαιρότητα -- 4. Ολυμπιακοί αγώνες -- 5. Κυπριακό ζήτημα και Εκκλησία -- 6. Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή -- 7. Χαιρετισμός κατά την πολιτιστική εκδήλωση της 5ης Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής -- 8. Προσφώνηση στην Δ΄ Πολιτιστική Συνάντηση της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών -- 9. Πρόλογος για το βιβλίο του ιατρού Νικολάου Παπανικολάου για τον Άγιο Νικόλαο -- 10. Πρόλογος για το βιβλίο της κ. Ευγενίας Καραγιάννη: «Σελίδες από την Ιστορία της Ναυπάκτου και της ενδοχώρας της» -- 11. Πρόλογος για το βιβλίο του κ. Βασιλείου Καυκοπούλου «Εωθινά» -- 12. Πρόλογος για το ημερολόγιο τσέπης του 2003 -- Δ΄ Γραπτά Κηρύγματα του Καλοκαιριού 2002 -- Εκκλησία και Μυστήρια (Κυριακή 7 Ιουλίου) -- Το Μυστήριο του Βαπτίσματος (Κυριακή 14 Ιουλίου) -- Το Μυστήριο του Χρίσματος (Κυριακή 21 Ιουλίου) -- Το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας (Κυριακή 28 Ιουλίου) -- Το Μυστήριο της Ιερωσύνης (Κυριακή 4 Αυγούστου) -- Το Μυστήριο της Μετανοίας (Κυριακή 11 Αυγούστου) -- Θεοτόκος και Εκκλησία (Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου) -- Το Μυστήριο του Ευχελαίου (Κυριακή 18 Αυγούστου) -- Το Μυστήριο του Γάμου (Κυριακή 25 Αυγούστου).
Summary or Abstract: Με δημοσιευμένα «Άρθρα» του Σεβασμιωτάτου, «Σχόλια», «Διάφορα» και «Γραπτά Κηρύγματα του Καλοκαιριού 2002» κυκλοφόρησε το Ενιαύσιο του 2002.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου και στο άρθρο «Ορθοδοξία και Δημοκρατία» επισημαίνεται, όπως πολλές φορές έχει γράψει και σε άλλα έργα του ο συγγραφέας, ότι το πολίτευμα της Εκκλησίας είναι συνοδικό και ιεραρχικό. Μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει ιεράρχηση χαρισμάτων και διακονιών. Αναφέρεται επίσης ότι η Εκκλησία μπορεί να συνεργαστεί με την πολιτεία σε θέματα πού ενδιαφέρουν τα μέλη της, χωρίς να εμπλέκεται σε κομματικές παρατάξεις και διενέξεις.
Στο άρθρο «Ιδεολογοποιημένος Χριστιανισμός και τρομοκρατία» κατοχυρώνεται η αλήθεια ότι η Ορθοδοξία δεν είναι ιδεολογία αλλά θεραπεία. Η Εκκλησία είναι πνευματική οικογένεια, πνευματικό θεραπευτήριο και η διδασκαλία της είναι πνευματική και σωτηριολογική. Όταν η Εκκλησία μετατρέπεται σε ιδεολόγημα, όπως συμβαίνει στην Δύση, τότε χάνει τον σκοπό της και εκκοσμικεύεται.
Αξιοπρόσεκτες είναι οι απόψεις του Σεβασμιωτάτου στο άρθρο «Εκκλησία και εκλογές» όπου υποστηρίζει ότι η Εκκλησία δεν είναι μια παραταξιακή οργάνωση και η εκκλησιαστική ζωή δεν πολιτικοποιείται. Οι Κληρικοί δεν πρέπει να ασκούν έμμεσες πολιτικές ή κοσμικές εξουσίες για να έχουν κοινωνική προβολή. Ούτε οι Κληρικοί, αλλά ούτε και οι πολιτικοί πρέπει να εκμεταλλεύονται το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού. Κύριο έργο της Εκκλησίας είναι η πνευματική θεραπεία των ανθρώπων και η νοηματοδότηση της ζωής τους.
Στο άρθρο «Εκλογές Επισκόπων» εξετάζεται τί είναι ο Επίσκοπος και ποιός είναι ο κατ’ ακρίβειαν και κατ’ οικονομίαν τρόπος της εκλογής του.
Καταγράφονται με πολύ συντομία μερικές σκέψεις του συγγραφέα γύρω από το θέμα των ιερών εικόνων πού συζητήθηκε πολύ αυτήν την περίοδο. Στο άρθρο «Η τιμητική προσκύνηση των ιερών εικόνων» υπογραμμίζονται οι τρείς πλευρές του θέματος (θεολογική, ποιμαντική, εκμεταλλεύσιμη) και επισημαίνεται ότι έξω από τις ορθόδοξες προϋποθέσεις η προσκύνηση των ιερών εικόνων μπορεί να εκληφθή ως μαγεία.
Σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα, για το αν πρέπει να διδάσκεται το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, με το άρθρο «Το μάθημα των Θρησκευτικών στα Σχολεία» υποστηρίζεται ότι ο τρόπος πού διδάσκεται σήμερα το μάθημα των Θρησκευτικών δεν ταυτίζεται με την Κατήχηση, όπως πιστεύουν μερικοί, αλλά είναι θρησκειολογικό, γνωσιολογικό, πολιτιστικό. Γράφεται μάλιστα ότι σε όλη την Ευρώπη η παρακολούθηση του συγκεκριμένου μαθήματος στα Σχολεία είναι υποχρεωτική.
Άλλα άρθρα πού περιλαμβάνονται στο παρόν Ενιαύσιο είναι «Η προσαρμογή της εκκλησιαστικής ποιμαντικής», «Εκκλησία και Ολυμπιακοί Αγώνες», «Τα σκάνδαλα των Παπικών», «Αμιγείς και πολυπολιτισμικές κοινωνίες», «Σύγχρονοι φεουδάρχες και βασάλοι» και άλλα.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου σχολιάζονται τα διάφορα επίκαιρα κρίσιμα θέματα θεολογικά διότι μόνον η ορθόδοξη θεολογία και ποιμαντική, υποστηρίζει ο συγγραφέας, θα βοηθήσει αποτελεσματικά την σύγχρονη ανταγωνιστική, ανθρωποκεντρική και ανασφαλή κοινωνία. Στο σχόλιο με θέμα «Οι λόγιοι και στοχαστές» υπογραμμίζει ιδιαίτερα ότι ο στοχασμός δεν έχει καμιά σχέση με την ορθόδοξη θεολογία και είναι δυνατόν να οδηγήσει σε πλάνη όπως έγινε με τους αιρετικούς. Η ορθόδοξη θεολογική γνώση των αγίων Πατέρων ήταν εμπειρία και όχι στοχασμός. Διαβάζοντας μάλιστα το σχόλιο «Νοσοκομείο και ιδεολογία» διαπιστώνουμε τί ακριβώς είναι η Εκκλησία και ποιό το έργο των Κληρικών.
Σημειώνουμε επίσης στα Σχόλια τα θέματα: «Γονίδια και περιβάλλον», «Η υπνώτουσα δικαιοσύνη», «Νους υγιής και σώμα υγιές», «Ο "Θεός" του ποδοσφαίρου», «Τα παιδιά των μπαλκονιών» και άλλα.
Στο τρίτο μέρος του βιβλίου και στο κείμενο «Η ευθανασία κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία» αναφέρονται οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αποδέχεται την λεγομένη ενεργητική ευθανασία.
Παρουσιάζονται επίσης τέσσερεις Συνεντεύξεις του Σεβασμιωτάτου με τα εξής θέματα: α)«Τά θαύματα στην Εκκλησία», β)«Εκκλησιαστική επικαιρότητα», γ) «Ολυμπιακοί αγώνες» και δ) «Κυπριακό ζήτημα και Εκκλησία» και άλλα μικρότερα κείμενα.
Τα γραπτά κηρύγματα πού θα διαβάζονται τις Κυριακές του Καλοκαιριού εξηγούν με συντομία τα βασικά σημεία και την αξία των Μυστηρίων της Εκκλησίας.
There are no comments on this title.