Local cover image
Local cover image

Εισαγωγή στην ειδική παιδαγωγική

: από τη θεωρία στην πράξη

/ Λαυρέντιος Γ. Δελλασούδας

Main Author: Δελλασούδας, Λαυρέντιος Γ. (Συγγραφέας)Language: Ελληνικά, Σύγχρονα (1453-...).Country: Ελλάδα.Publication: Αθήνα : Ατραπός, 2003-2006Description: 4 τ. : πιν. ; 24 εκ.ISBN: 9606303853 (τ.1); 9606306038 (τ.2); 9608028205 (τ.3); 9606311597 (τ.4).Dewey: 371.9 (Edition 23rd)Old Classification: Σ2 (Ειδική παιδαγωγική)Abstract: Το τετράτομο έργο "Εισαγωγή στην ειδική παιδαγωγική" αποτελεί συμβολή στην προσπάθεια προσέγγισης και αντιμετώπισης του προβλήματος της ένταξης και ενσωμάτωσης των Ατόμων με Αναπηρία (Προσώπων με Αναπηρία κατά τον συγγραφέα) στο κοινωνικό γίγνεσθαι, με βελτίωση των σχετικών όρων και προϋποθέσεων και κατά συνέπεια και της ποιότητας ζωής τους. Προς τον σκοπό αυτό περιγράφονται σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις και εφαρμοσμένες πρακτικές για τη σχολική, επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωσή τους. Απευθύνεται στους σπουδαστές, που παρακολουθούν σχετικά μαθήματα, αλλά και στα ίδια τα πρόσωπα με αναπηρία και το περιβάλλον τους και, γενικά, προς όλους όσοι ασχολούνται αμέσως ή εμμέσως, προπαρασκευαστικά ή παράλληλα με τα ζητήματα που προαναφέραμε (εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, θεραπευτές του λόγου, σχολικοί νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, επαγγελματικοί σύμβουλοι κ.ά.).
Στον Α΄ τόμο περιλαμβάνονται έξι μέρη: Στο πρώτο μέρος, εξετάζονται η θέση των Ατόμων με Αναπηρία (Α.Μ.Α.) διαχρονικά (χθες-σήμερα-αύριο), η φιλοσοφία, η θεματική και ο σκοπός της Ειδικής Αγωγής, το δίλημμα της κατηγοριοποίησης, η διάγνωση των ειδικών αναγκών εννοιολογικοί προσδιορισμοί, διακηρύξεις ψηφίσματα, πρότυποι κανόνες, πολιτική της Ε.Ε. Στο δεύτερο, παρουσιάζονται τα ζητήματα που αφορούν στη σχολική ένταξη των Α.Μ.Α. (προβλήματα, προϋποθέσεις, οργάνωση της εκπαίδευσης και της σχολικής ζωής, μορφές εκπαίδευσης, η ειδική εκπαίδευση στην Ελλάδα). Στο τρίτο, αναφέρονται τα αφορώντα στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και τη συνεχιζόμενη μάθηση. Στο τέταρτο, επισημαίνεται η χρησιμότητα της συμβολής όλων των πλευρών (εκπαιδευτικών και λοιπού επιστημονικού προσωπικού, Α.Μ.Α., οικογένειας) στη σχολική και κοινωνική ένταξη των Α.Μ.Α. Στο πέμπτο, περιλαμβάνονται παραδείγματα εφαρμοσμένης ένταξης και στο τελευταίο μέρος αναφέρονται ορισμένες ηλεκτρονικές πηγές (δικτυακοί τόποι) π... (more)
Στον Β΄ τόμο -πέραν της εισαγωγής για την έννοια, τη φύση και τον σκοπό της διδακτικής και της διδασκαλίας, την προετοιμασία του εκπαιδευτικού κ.λπ.- περιλαμβάνονται: (α) τα γενικά χαρακτηριστικά των Μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (Μ.Μ.Ε.Ε.Α.) και η αναγκαιότητα διάγνωσης των αναγκών τους, ο σκοπός, οι παράγοντες και οι μορφές εκπαίδευσής τους, (β) οι σκοποί και οι στόχοι διδασκαλίας τους, (γ) τα είδη και ο σχεδιασμός των ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, (δ) διδακτικές αρχές, μέθοδοι, στρατηγικές, μέσα και βοηθήματα, (ε) στρατηγικές μελέτης και μάθησης και αξιολόγηση της επίδοσης, (ς) διδακτική μεθοδολογία κατά κατηγορία Μ.Μ.Ε.Ε.Α., (ζ) εφαρμογές διδακτικών μεθόδων και (η) το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη διδακτική πράξη στη χώρα μας.
Τα θέματα που περιλαμβάνονται στον Γ΄ τόμο διαρθρώνονται σε τέσσερεις ενότητες: Στην πρώτη ενότητα: Περιλαμβάνεται το εισαγωγικό κεφάλαιο στο οποίο διατυπώνεται το βασικό ερώτημα που αποτελεί και την αιτία συγγραφής του βιβλίου. Τίθεται η προβληματική της αναζήτησης και διαμόρφωσης της σχετικής απάντησης. Περιγράφονται επιγραμματικά τα χαρακτηριστικά και οι κατηγορίες των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Α.) και, τέλος, αναφέρονται εννοιολογικοί προσδιορισμοί διαφόρων όρων. Στη δεύτερη περιλαμβάνονται: Η φιλοσοφία, η έννοια, ο σκοπός και η θεματική του Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Ε.Π.) των Α.Μ.Α. Τα προβλήματα και οι προϋποθέσεις του Σ.Ε.Π. Α.Μ.Α. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη των Α.Μ.Α. Η αναγκαιότητα και οι προϋποθέσεις επαγγελματικής ένταξης καθώς και οι εναλλακτικές μορφές απασχόλησης. Η έννοια και τα μέσα αξιολόγησης. Τα χαρακτηριστικά του Σ.Ε.Π. Α.Μ.Α. στην Ελλάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού. Τα ειδικευμένα κ... (more)
Στον Δ΄ τόμο περιλαμβάνονται -πέραν της εισαγωγής για τη θέση των Ατόμων με Αναπηρία (Α.Μ.Α.) στο κοινωνικό πλαίσιο, σύμφωνα με τις νεότερες αντιλήψεις- και πέντε μέρη: Στο πρώτο μέρος περιγράφονται η έννοια της ζωής και της ποιότητάς της, τόσο γενικά όσο και ειδικά για τα Α.Μ.Α., σύμφωνα με διάφορες ερμηνευτικές θεωρήσεις. Στο δεύτερο, οι παράγοντες και οι συντελεστές που προσδιορίζουν την Ποιότητα Ζωής (Π.Ζ.), καθώς και οι πρόσθετοι αλλά και ειδικοί παράγοντες οι οποίοι συνδέονται με την Π.Ζ. των Α.Μ.Α. Στο τρίτο το πλαίσιο της μεθοδολογίας αξιολόγησης της Π.Ζ. ως υποκειμενικό βίωμα και ως "αντικειμενική" παρατήρηση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Στο τέταρτο, ο ερευνητικός σχεδιασμός για τη βελτίωση και διασφάλιση της Π.Ζ., στρατηγικές βελτίωσής της, η συμβολή της τεχνολογίας για την προσπάθεια επίτευξης του σκοπού αυτού, καθώς και προτεινόμενα πρότυπα αξιολόγησης με στόχο την αναβάθμισή της. Στο πέμπτο, αναφέρονται οι προοπτικές και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους, τα οποία προκ... (more)
Bibliography: Περιλαμβάνει βιβλιογραφία.Subject - Topical Name: ειδική αγωγή | άτομα με ειδικές ανάγκες | παιδιά με ειδικές ανάγκες | επαγγελματικός προσανατολισμός | επαγγελματική απασχόληση Item type: Multivolume
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Volume number Copy number Status Notes
Paraklitos Library Κεντρικά Βιβλιοστάσια Εκπαίδευση 371.9 ΔελΛ ε 2003-2006 (Browse shelf(Opens below)) Β΄ 1 Available
Paraklitos Library Κεντρικά Βιβλιοστάσια Εκπαίδευση 371.9 ΔελΛ ε 2003-2006 (Browse shelf(Opens below)) Γ΄ 1 Available
Paraklitos Library Κεντρικά Βιβλιοστάσια Εκπαίδευση 371.9 ΔελΛ ε 2003-2006 (Browse shelf(Opens below)) Δ΄ 1 Available
Paraklitos Library Κεντρικά Βιβλιοστάσια Εκπαίδευση 371.9 ΔελΛ ε 2003-2006 (Browse shelf(Opens below)) Α΄ 1 Available
Paraklitos Library Κεντρικά Βιβλιοστάσια Εκπαίδευση 371.9 ΔελΛ ε 2003-2006 (Browse shelf(Opens below)) Γ΄ 2 Available φέρει ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα στη Βιβλιοθήκη ΙΜΠ, 2018.
Paraklitos Library Κεντρικά Βιβλιοστάσια Εκπαίδευση 371.9 ΔελΛ ε 2003-2006 (Browse shelf(Opens below)) Δ΄ 2 Available φέρει ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα στη Βιβλιοθήκη ΙΜΠ, 2018.
Paraklitos Library Κεντρικά Βιβλιοστάσια Εκπαίδευση 371.9 ΔελΛ ε 2003-2006 (Browse shelf(Opens below)) Β΄ 2 Available
Paraklitos Library Κεντρικά Βιβλιοστάσια Εκπαίδευση 371.9 ΔελΛ ε 2003-2006 (Browse shelf(Opens below)) Α΄ 2 Available φέρει ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα στη Βιβλιοθήκη ΙΜΠ, 2015.

Internal Bibliographies/Indexes Note: Περιλαμβάνει βιβλιογραφία.

Contents Note: Περιεχόμενα:
τ. 1. Σχολική ένταξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: από τη θεωρία στην πράξη. --
τ. 2. Διδακτική μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. --
τ. 3. Σχολικός και επαγγελματικός προσανατολισμός ατόμων με αναπηρία. --
τ. 4. Ποιότητα ζωής ατόμων με αναπηρία.

Summary or Abstract: Το τετράτομο έργο "Εισαγωγή στην ειδική παιδαγωγική" αποτελεί συμβολή στην προσπάθεια προσέγγισης και αντιμετώπισης του προβλήματος της ένταξης και ενσωμάτωσης των Ατόμων με Αναπηρία (Προσώπων με Αναπηρία κατά τον συγγραφέα) στο κοινωνικό γίγνεσθαι, με βελτίωση των σχετικών όρων και προϋποθέσεων και κατά συνέπεια και της ποιότητας ζωής τους. Προς τον σκοπό αυτό περιγράφονται σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις και εφαρμοσμένες πρακτικές για τη σχολική, επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωσή τους.

Απευθύνεται στους σπουδαστές, που παρακολουθούν σχετικά μαθήματα, αλλά και στα ίδια τα πρόσωπα με αναπηρία και το περιβάλλον τους και, γενικά, προς όλους όσοι ασχολούνται αμέσως ή εμμέσως, προπαρασκευαστικά ή παράλληλα με τα ζητήματα που προαναφέραμε (εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, θεραπευτές του λόγου, σχολικοί νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, επαγγελματικοί σύμβουλοι κ.ά.).

Summary or Abstract: Στον Α΄ τόμο περιλαμβάνονται έξι μέρη: Στο πρώτο μέρος, εξετάζονται η θέση των Ατόμων με Αναπηρία (Α.Μ.Α.) διαχρονικά (χθες-σήμερα-αύριο), η φιλοσοφία, η θεματική και ο σκοπός της Ειδικής Αγωγής, το δίλημμα της κατηγοριοποίησης, η διάγνωση των ειδικών αναγκών εννοιολογικοί προσδιορισμοί, διακηρύξεις ψηφίσματα, πρότυποι κανόνες, πολιτική της Ε.Ε. Στο δεύτερο, παρουσιάζονται τα ζητήματα που αφορούν στη σχολική ένταξη των Α.Μ.Α. (προβλήματα, προϋποθέσεις, οργάνωση της εκπαίδευσης και της σχολικής ζωής, μορφές εκπαίδευσης, η ειδική εκπαίδευση στην Ελλάδα). Στο τρίτο, αναφέρονται τα αφορώντα στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και τη συνεχιζόμενη μάθηση. Στο τέταρτο, επισημαίνεται η χρησιμότητα της συμβολής όλων των πλευρών (εκπαιδευτικών και λοιπού επιστημονικού προσωπικού, Α.Μ.Α., οικογένειας) στη σχολική και κοινωνική ένταξη των Α.Μ.Α. Στο πέμπτο, περιλαμβάνονται παραδείγματα εφαρμοσμένης ένταξης και στο τελευταίο μέρος αναφέρονται ορισμένες ηλεκτρονικές πηγές (δικτυακοί τόποι) πληροφόρησης. Τέλος, στο Παράρτημα παρατίθενται πίνακες εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής, νομοθεσίας και προγραμμάτων επιμόρφωσης.

Summary or Abstract: Στον Β΄ τόμο -πέραν της εισαγωγής για την έννοια, τη φύση και τον σκοπό της διδακτικής και της διδασκαλίας, την προετοιμασία του εκπαιδευτικού κ.λπ.- περιλαμβάνονται: (α) τα γενικά χαρακτηριστικά των Μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (Μ.Μ.Ε.Ε.Α.) και η αναγκαιότητα διάγνωσης των αναγκών τους, ο σκοπός, οι παράγοντες και οι μορφές εκπαίδευσής τους, (β) οι σκοποί και οι στόχοι διδασκαλίας τους, (γ) τα είδη και ο σχεδιασμός των ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, (δ) διδακτικές αρχές, μέθοδοι, στρατηγικές, μέσα και βοηθήματα, (ε) στρατηγικές μελέτης και μάθησης και αξιολόγηση της επίδοσης, (ς) διδακτική μεθοδολογία κατά κατηγορία Μ.Μ.Ε.Ε.Α., (ζ) εφαρμογές διδακτικών μεθόδων και (η) το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη διδακτική πράξη στη χώρα μας.

Summary or Abstract: Τα θέματα που περιλαμβάνονται στον Γ΄ τόμο διαρθρώνονται σε τέσσερεις ενότητες: Στην πρώτη ενότητα: Περιλαμβάνεται το εισαγωγικό κεφάλαιο στο οποίο διατυπώνεται το βασικό ερώτημα που αποτελεί και την αιτία συγγραφής του βιβλίου. Τίθεται η προβληματική της αναζήτησης και διαμόρφωσης της σχετικής απάντησης. Περιγράφονται επιγραμματικά τα χαρακτηριστικά και οι κατηγορίες των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Α.) και, τέλος, αναφέρονται εννοιολογικοί προσδιορισμοί διαφόρων όρων. Στη δεύτερη περιλαμβάνονται: Η φιλοσοφία, η έννοια, ο σκοπός και η θεματική του Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Ε.Π.) των Α.Μ.Α. Τα προβλήματα και οι προϋποθέσεις του Σ.Ε.Π. Α.Μ.Α. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη των Α.Μ.Α. Η αναγκαιότητα και οι προϋποθέσεις επαγγελματικής ένταξης καθώς και οι εναλλακτικές μορφές απασχόλησης. Η έννοια και τα μέσα αξιολόγησης. Τα χαρακτηριστικά του Σ.Ε.Π. Α.Μ.Α. στην Ελλάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού. Τα ειδικευμένα κέντρα διάγνωσης και σχολικού και επαγγελματικού προσανατολισμού. Η έννοια της ανάπτυξης τω κοινωνικών δεξιοτήτων. Στην τρίτη περιλαμβάνονται: Εισαγωγικό κεφάλαιο για την ανάγκη γνώσης των εφαρμογών Σ.Ε.Π. Α.Μ.Α. Παραδείγματα "γέφυρας" μετάβασης από το σχολείο στην επαγγελματική κατάρτιση, πρότυπης διαδικασίας επαγγελματικής ένταξης προσώπων με σωματικές αναπηρίες, επαγγελματικού προσανατολισμού νέων που βρίσκονται εκτός σχολικού συστήματος, ειδικού κέντρου πληροφόρησης και προσανατολισμού, η λειτουργία του οποίου επιβεβαιώνει την ανάγκη ύπαρξης Σ.Ε.Π. Α.Μ.Α. Νεωτεριστική μέθοδος αξιολόγησης της εργασιακής ικανότητας. Παράδειγμα επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης μέσω ενός ειδικού κέντρου αξιολόγησης, προσανατολισμού και κατάρτισης και, τέλος, πρακτικές σχολικού προσανατολισμού και ένταξης σε κανονικές τάξεις προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην τέταρτη περιλαμβάνονται: συνοπτικός οδηγός όλων των φορέων που ασχολούνται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αποκλειστικά ή παράλληλα, με θέματα που αναφέρονται στα Α.Μ.Α. (πρόνοια, ασφάλιση, επιδότηση, αποκατάσταση, εκπαίδευση, περίθαλψη, τοποθέτηση σε θέση εργασίας όπως επίσης και κατάλογος των οργανώσεων των Α.Μ.Α.). Τέλος, στη βιβλιογραφία περιλαμβάνονται, τόσο οι πηγές οι οποίες αναγράφονται στις υποσημειώσεις όσο και ενδεικτική βιβλιογραφία.

Summary or Abstract: Στον Δ΄ τόμο περιλαμβάνονται -πέραν της εισαγωγής για τη θέση των Ατόμων με Αναπηρία (Α.Μ.Α.) στο κοινωνικό πλαίσιο, σύμφωνα με τις νεότερες αντιλήψεις- και πέντε μέρη: Στο πρώτο μέρος περιγράφονται η έννοια της ζωής και της ποιότητάς της, τόσο γενικά όσο και ειδικά για τα Α.Μ.Α., σύμφωνα με διάφορες ερμηνευτικές θεωρήσεις. Στο δεύτερο, οι παράγοντες και οι συντελεστές που προσδιορίζουν την Ποιότητα Ζωής (Π.Ζ.), καθώς και οι πρόσθετοι αλλά και ειδικοί παράγοντες οι οποίοι συνδέονται με την Π.Ζ. των Α.Μ.Α. Στο τρίτο το πλαίσιο της μεθοδολογίας αξιολόγησης της Π.Ζ. ως υποκειμενικό βίωμα και ως "αντικειμενική" παρατήρηση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Στο τέταρτο, ο ερευνητικός σχεδιασμός για τη βελτίωση και διασφάλιση της Π.Ζ., στρατηγικές βελτίωσής της, η συμβολή της τεχνολογίας για την προσπάθεια επίτευξης του σκοπού αυτού, καθώς και προτεινόμενα πρότυπα αξιολόγησης με στόχο την αναβάθμισή της. Στο πέμπτο, αναφέρονται οι προοπτικές και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους, τα οποία προκύπτουν από τη διασφάλιση των προϋποθέσεων και την προώθηση της έρευνας για βελτίωση της Π.Ζ. των Α.Μ.Α. Τέλος, στο Παράρτημα περιλαμβάνονται 35 πίνακες με: (α) όργανα - κριτήρια διάγνωσης και αξιολόγησης, (β) υπόδειγμα συνέντευξης για την αξιολόγηση των οικογενειακών αναγκών, (γ) πρότυπο αξιολόγησης για ένα ενταγμένο παιδί και την οικογένειά του και (δ) άλλα είδη και πρότυπα συνέντευξης απευθυνόμενα τόσο προς τις υπηρεσίες όσο και προς τα ίδια τα Α.Μ.Α.

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image

Powered by Koha