Local cover image
Local cover image

Άγιον Όρος και λογιοσύνη

= Mount Athos and scholarship

: πρακτικά συνεδρίου

Other related works: Λόγιοι και λογιοσύνη στο Άγιον ΌροςSecondary Author: Κακλαμάνος, Δημοσθένης Α. (Επιμελητής έκδοσης)Corporate Author (Coauthor): Διεθνές Συνέδριο 8ο (22-24 Νοεμβρίου, 2013) (Άλλος) ; Αγιορείτικη Εστία (Οργανωτής συνεδρίου, συνάντησης)Language: Ελληνικά, Σύγχρονα (1453-...) ; Αγγλικά.Country: Ελλάδα.Publication: Θεσσαλονίκη : Αγιορειτική Εστία, 2014Description: 475 σ. : εικ. ; 25 εκ.ISBN: 9786188086135 (hbk.).Dewey: 271.8190949565 (Edition 23rd)Old Classification: Δ7 (Άγιον Όρος)Abstract: Ήδη από τις απαρχές της κοινοβιακής ιστορίας του Αγίου Όρους καταγράφεται στις πηγές μια ιδιαίτερη όψη του, ενταγμένη στην ευρύτερη πνευματική υπόσταση του Αγιορειτικού μοναχισμού, με την εμφάνιση λογίων μοναχών που συχνά προέρχονταν από αριστοκρατικά περιβάλλοντα και είχαν λάβει κατά τον πρότερο βίο τους υψηλή παιδεία στα μεγάλα κέντρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Θεσσαλονίκη. Το στοιχείο αυτό λειτούργησε καθοριστικά στα πνευματικά και λογοτεχνικά ενδιαφέροντά τους και αποτυπώθηκε στο έργο τους και μετά την έλευσή τους στο Άγιον Όρος. Επιπλέον, η λογιοσύνη προσώπων που εγκαταβίωσαν στον Άθωνα και που ενίοτε σχετίζονται με την ίδρυση μονών εντός και εκτός αυτού, επέδρασε στην όλη πνευματική συγκρότηση και φυσιογνωμία του Αγιορειτικού μοναχισμού και σχετίζεται άμεσα με την πνευματική και καλλιτεχνική ανάπτυξη που γνώρισε το Άγιον Όρος ανά τους αιώνες. Συχνά τα πρόσωπα αυτά επιδόθηκαν σε σημαντικό συγγραφικό και μεταφραστικό έργο που, παράλληλα με την πρωτε... (more)
Τα πρακτικά των 37 εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν στο Η΄ Διεθνές Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας, στο οποίο περιλήφθηκε μία Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα "Πνευματικά ρεύματα, Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Λογιοσύνη στο Άγιον Όρος" και πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2013, στην αίθουσα συνεδρίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Η επιλογή του θέματος έδωσε την δυνατότητα να ερευνηθεί και αναδειχτεί μία από τις λιγότερες γνωστές όμως εξαιρετικής σημασίας πτυχή της μακραίωνης ζωής της Μοναστικής Πολιτείας του Αγίου Όρους. Η συμμετοχή των δύο φορέων της Θεσσαλονίκης ως συνδιοργανωτών, του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ. και της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης τίμησε και εμπλούτισε την προσπάθεια αυτή.
Subject - Topical Name: πολιτιστική κληρονομιά | λόγιοι | βιβλιοθήκες | θεολογικά συνέδρια Subject - Geographical Name: Άγιον Όρος (Ελλάδα) -- Μοναχισμός | Άγιον Όρος (Ελλάδα) -- Ιστορία | Άγιον Όρος (Ελλάδα) -- Χειρόγραφα Item type: Book
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Copy number Status
Paraklitos Library Κεντρικά Βιβλιοστάσια Άσκηση & Μοναχισμός 271.8190949565 ΔΣ2013 αο 2014 (Browse shelf(Opens below)) 1 Available

Summary or Abstract: Ήδη από τις απαρχές της κοινοβιακής ιστορίας του Αγίου Όρους καταγράφεται στις πηγές μια ιδιαίτερη όψη του, ενταγμένη στην ευρύτερη πνευματική υπόσταση του Αγιορειτικού μοναχισμού, με την εμφάνιση λογίων μοναχών που συχνά προέρχονταν από αριστοκρατικά περιβάλλοντα και είχαν λάβει κατά τον πρότερο βίο τους υψηλή παιδεία στα μεγάλα κέντρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Θεσσαλονίκη. Το στοιχείο αυτό λειτούργησε καθοριστικά στα πνευματικά και λογοτεχνικά ενδιαφέροντά τους και αποτυπώθηκε στο έργο τους και μετά την έλευσή τους στο Άγιον Όρος.
Επιπλέον, η λογιοσύνη προσώπων που εγκαταβίωσαν στον Άθωνα και που ενίοτε σχετίζονται με την ίδρυση μονών εντός και εκτός αυτού, επέδρασε στην όλη πνευματική συγκρότηση και φυσιογνωμία του Αγιορειτικού μοναχισμού και σχετίζεται άμεσα με την πνευματική και καλλιτεχνική ανάπτυξη που γνώρισε το Άγιον Όρος ανά τους αιώνες. Συχνά τα πρόσωπα αυτά επιδόθηκαν σε σημαντικό συγγραφικό και μεταφραστικό έργο που, παράλληλα με την πρωτεύουσα στόχευσή του, αναδεικνύει με έμφαση σημαντικές συνιστώσες της βυζαντινής λογιοσύνης. Άμεσος μάρτυρας αυτής της τάσεως καθίστανται και οι Αγιορειτικές Βιβλιοθήκες, ταμεία όχι μόνο πνευματικής παιδείας και θεολογικής σοφίας αλλά και θύραθεν, αφού αρκετά χειρόγραφα, ήδη από την αφετηρία της κοινοβιακής ιστορίας του Άθωνος, έχουν αποκλειστικά «κοσμικό» περιεχόμενο (λογοτεχνικό, ιατρικό, γεωγραφικό, μαθηματικό, νομικό κ.ά.).

Summary or Abstract: Τα πρακτικά των 37 εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν στο Η΄ Διεθνές Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας, στο οποίο περιλήφθηκε μία Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα "Πνευματικά ρεύματα, Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Λογιοσύνη στο Άγιον Όρος" και πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2013, στην αίθουσα συνεδρίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Η επιλογή του θέματος έδωσε την δυνατότητα να ερευνηθεί και αναδειχτεί μία από τις λιγότερες γνωστές όμως εξαιρετικής σημασίας πτυχή της μακραίωνης ζωής της Μοναστικής Πολιτείας του Αγίου Όρους. Η συμμετοχή των δύο φορέων της Θεσσαλονίκης ως συνδιοργανωτών, του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ. και της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης τίμησε και εμπλούτισε την προσπάθεια αυτή.

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image

Powered by Koha