Local cover image
Local cover image

Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός και η ένωσις των Εκκλησιών

/ Νικολάου Π. Βασιλειάδη

Main Author: Βασιλειάδης, Νικόλαος Π. (1927-2016) (Συγγραφέας)Language: Ελληνικά, Σύγχρονα (1453-...).Country: Ελλάδα.Edition Statement: 4η έκδ.Publication: Αθήνα : Αδελφότης Θεολόγων "Ο Σωτήρ", 1993Description: 288 σελίδες : εικ., πανομ., χάρτες ; 22 εκ.Dewey: 281.9092 (Edition 23rd)Old Classification: Γ4 (Βίοι ιεραρχών)Abstract: Δεν είναι συνήθης μορφή ο επίσκοπος Εφέσου άγιος Μάρκος ο Ευγενικός. Είναι μία πολύεδρος δυναμική εκκλησιαστική και εθνική μορφή. Δι' αυτό έγινε "σημείων αντιλεγόμενον" και δια το πρόσωπόν του διετυπώθησαν από φίλους και επικριτάς του αι πλέον αντίθετοι γνώμαι. Δι' αυτόν ημπορεί να λεχθή αυτό, το οποίον ελέχθη και δια τον Μέγαν Φώτιον: "Μέχρι σήμερον ανευρίσκονται θαυμασταί του, οι οποίοι εξωθούν την προς τον Φώτιον λατρείαν μέχρι βαθμού ειδωλολατρείας και δυσφημισταί, οι οποίοι ομιλούν μετ' αγανακτήσεως και δια τας πλέον ασήμαντους πράξεις του». Γεγονός πάντως είναι ότι τον άγιον επίσκοπον Εφέσου Μάρκον εθαύμασεν όχι μόνον η Ανατολή, αλλά και η Δύσις. Και η μεν δευτέρα τον εθαύμασεν, αλλά και τον εφοβήθη, διότι είδεν εν τω προσώπω του τον ασάλευτον βράχον και τον δυναμικόν μαχητήν της αληθείας· τον ανατροπέα και διαλυτήν των σχεδίων της. Η δε πρώτη τον εθαύμασε, τον ετίμησε, τον εδόξασε και τον κατέταξεν εις τον μακάριον χορόν των Αγίων της, διότι είδεν εν τω προσώπω του τον στύλον τη... (more)
Bibliography: Περιέχει βιβλιογραφία και ευρετήριο.Subject - Personal Name: Μάρκος ο Ευγενικός, Άγιος, Μητροπολίτης Εφέσου (1393-1445) Subject - Corporate Author: Σύνοδος της Φλωρεντίας (1438-1445) Subject - Topical Name: ιεράρχες | βιογραφία | εκκλησιαστική ιστορία | ένωση των Εκκλησιών Item type: Book
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Copy number Status
Paraklitos Library Κεντρικά Βιβλιοστάσια Αγιολογία & Εκκλησιαστικές μορφές 281.9092 ΜαρΕ ΒασΝ μ 1993 (Browse shelf(Opens below)) 1 Available

Internal Bibliographies/Indexes Note: Περιέχει βιβλιογραφία και ευρετήριο.

Contents Note: Πρόλογος -- Πηγαί και βοηθήματα -- Το προανάκρουσμα -- Ευγενικός την καταγωγήν και την ψυχήν -- Ο κοινωνικός και δραστήριος ασκητής -- Ασύνετος σπουδή -- Εις την Φερράραν -- Εις την Φλωρεντίαν -- Η άκυρος σύνοδος και η ψευδής ένωσις -- Εις τον θρίαμβον -- Εις την δόξαν -- Πρόδρομος της εθνεγερσίας -- Το μήνυμά του.

Summary or Abstract: Δεν είναι συνήθης μορφή ο επίσκοπος Εφέσου άγιος Μάρκος ο Ευγενικός. Είναι μία πολύεδρος δυναμική εκκλησιαστική και εθνική μορφή. Δι' αυτό έγινε "σημείων αντιλεγόμενον" και δια το πρόσωπόν του διετυπώθησαν από φίλους και επικριτάς του αι πλέον αντίθετοι γνώμαι. Δι' αυτόν ημπορεί να λεχθή αυτό, το οποίον ελέχθη και δια τον Μέγαν Φώτιον: "Μέχρι σήμερον ανευρίσκονται θαυμασταί του, οι οποίοι εξωθούν την προς τον Φώτιον λατρείαν μέχρι βαθμού ειδωλολατρείας και δυσφημισταί, οι οποίοι ομιλούν μετ' αγανακτήσεως και δια τας πλέον ασήμαντους πράξεις του».
Γεγονός πάντως είναι ότι τον άγιον επίσκοπον Εφέσου Μάρκον εθαύμασεν όχι μόνον η Ανατολή, αλλά και η Δύσις. Και η μεν δευτέρα τον εθαύμασεν, αλλά και τον εφοβήθη, διότι είδεν εν τω προσώπω του τον ασάλευτον βράχον και τον δυναμικόν μαχητήν της αληθείας· τον ανατροπέα και διαλυτήν των σχεδίων της. Η δε πρώτη τον εθαύμασε, τον ετίμησε, τον εδόξασε και τον κατέταξεν εις τον μακάριον χορόν των Αγίων της, διότι είδεν εν τω προσώπω του τον στύλον της Ορθοδοξίας και τον εκφραστήν των θεοφιλών πόθων της.
Αλλ' ο Εφέσου είναι δι' ημάς τους Έλληνας και κάτι άλλο. Είναι μία προφητική και αποκαλυπτική μορφή. Μαζί δε με τον εμπνευστήν του Βρυέννιον και τον μαθητήν του Σχολάριον, βοηθεί όσον κανείς άλλος εις την κατανόησιν της τραγικής πτώσεως του Βυζαντίου και της δημιουργίας του θαύματος του 1821. Ο άγιος Μάρκος έζησε κατά τας τελευταίας κρίσιμους στιγμάς του Γένους, τότε που το ένδοξον Βυζαντινόν κράτος είχε περιορισθή σχεδόν εις μόνην την Βασιλεύουσαν και η ερυθρά ημισέληνος ανεδιπλούτο απειλητική εμπρός εις τον δικέφαλον αετόν. [...]. (Από τον πρόλογο του συγγραφέα)

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image

Powered by Koha