Local cover image
Local cover image

Στοχασμός Μακρυγιάννη

: εικονογραφία του εικοσιένα

/ χειρ. Παναγιώτη Ζωγράφου

Other related works: Εικονογραφία του 21 (1971)Coauthor: Μακρυγιάννης, Ιωάννης, Στρατηγός (1797-1864) (Συγγραφέας) ; Ζωγράφος, Παναγιώτης (ακμ. 1836-1939) (Εικονογράφος)Secondary Author: Λαμπράκη-Πλάκα, Μαρίνα (1939-) (Συγγραφέας εισαγωγής κ.λπ.)Language: Ελληνικά, Σύγχρονα (1453-...).Country: Ελλάδα.Publication: Αθήναι : Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, 1976Description: 1 χαρτοθήκη (10 φύλλα, 24 σ. με πίν.) ; 43x50 εκ.Dewey: 759.9495 (Edition 23rd)Old Classification: Ω8 (Επανάσταση του 1821)Abstract: Μέρος των πολέμων της Ελλάδος, σχεδιασθέντων κατά στοχασμόν, υπαγόρευσιν και δι' ιδίων εξόδων του Συνταγματάρχου Μακρυγιάννη πρός ευχαρίστησιν των Ελλήνων και ευεργετών μας Φιλελλήνων». Με αυτή τη στερεότυπη επιγραφή ο Μακρυγιάννης συνόδευσε τις εικόνες που ο νους του είχε συλλάβει για να ιστορήσει τον Αγώνα. Αγράμματος κι ο ίδιος, γνώριζε πως τα «Απομνημονεύματά» του δεν ήταν προσιτά σε όλους τους Έλληνες. Λαός και αγωνιστές, αναλφάβητοι οι περισσότεροι, θα διάβαζαν στις εικόνες την «αλήθεια» που ο Ρουμελιώτης στρατηγός φλεγόταν να τους μεταδώσει για να αποκαταστήσει την ιστορία, που την παραποιούσαν με «τις ψευτιές και τις χαμέρπειές τους» οι φατριασμένοι και μεροληπτικοί ιστορικοί, και να φρονηματίσει τις μελλούμενες γενιές. Το σκοπό αυτόν υπηρέτησε με συνέπεια ο λαϊκός τεχνίτης και παλιός αγωνιστής Παναγιώτης Ζωγράφος από τη Βορδώνια της Λακωνίας, που μαζί με τα δυό παιδιά του ανέλαβε το έργο της εικονογραφίας και το ολοκλήρωσε τον Μάρτιο του 1839. Ήταν ο μόνος που διέθετε μια ζω... (more)
Τα σχέδια του Παναγή Ζωγράφου, ως απαρχή της νεοελληνικής ζωγραφικής, δίνουν το στίγμα της εποχής, όχι μόνο καλλιτεχνικά αλλά και εθνικά, απεικονίζοντας με τρόπο μοναδικό τα ηρωϊκά κατορθώματα των Ελλήνων ενάντια στους Τούρκους. Ο στρατηγός Μακρυγιάννης υποδεικνύει στον Π. Ζωγράφο τα πεδία των μαχών εξηγώντας τις στρατηγικές και τις μάχες, αφήνοντάς τον, όμως, να δημιουργήσει έργο μοναδικής ευαισθησίας. Ζωγραφιές, όπως τις είδε ο καλλιτέχνης από το «παράθυρο του σπιτιού και της ψυχής του» αποτυπώνοντας στο χαρτί μια καλλιτεχνική μνήμη αιώνων, μ έναν τρόπο ανεπανάληπτο.
Subject - Personal Name: Μακρυγιάννης, Ιωάννης, Στρατηγός (1797-1864) -- Αλληλογραφία, απομνημονεύματα, κλπ. Subject - Topical Name: ιστορικές πηγές | ελληνική ζωγραφική | λαϊκή τέχνη | εικονογραφημένα έργα Subject - Geographical Name: Ελλάδα -- Ιστορία -- Επανάσταση του 1821 | Ελλάδα -- Ιστορία -- Πόλεμος της Ανεξαρτησίας, 1821-1829 Item type: Luxurious a/o Oversized
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Current library Collection Call number Copy number Status
Paraklitos Library Μεγάλο Μέγεθος Εικαστικές τέχνες ΜΜ759.9495 ΜακΙ ΖωγΠ σ 1976 (Browse shelf(Opens below)) 1 Not for loan

Notes Pertaining to Title and Statement of Responsibility: Επεξηγηματικό σημείωμα υπό Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, σχόλιο του Μακρυγιάννη για τους πίνακες, το κείμενο των εικόνων σ.1-10, τέλος.

Summary or Abstract: Μέρος των πολέμων της Ελλάδος, σχεδιασθέντων κατά στοχασμόν, υπαγόρευσιν και δι' ιδίων εξόδων του Συνταγματάρχου Μακρυγιάννη πρός ευχαρίστησιν των Ελλήνων και ευεργετών μας Φιλελλήνων». Με αυτή τη στερεότυπη επιγραφή ο Μακρυγιάννης συνόδευσε τις εικόνες που ο νους του είχε συλλάβει για να ιστορήσει τον Αγώνα. Αγράμματος κι ο ίδιος, γνώριζε πως τα «Απομνημονεύματά» του δεν ήταν προσιτά σε όλους τους Έλληνες. Λαός και αγωνιστές, αναλφάβητοι οι περισσότεροι, θα διάβαζαν στις εικόνες την «αλήθεια» που ο Ρουμελιώτης στρατηγός φλεγόταν να τους μεταδώσει για να αποκαταστήσει την ιστορία, που την παραποιούσαν με «τις ψευτιές και τις χαμέρπειές τους» οι φατριασμένοι και μεροληπτικοί ιστορικοί, και να φρονηματίσει τις μελλούμενες γενιές.
Το σκοπό αυτόν υπηρέτησε με συνέπεια ο λαϊκός τεχνίτης και παλιός αγωνιστής Παναγιώτης Ζωγράφος από τη Βορδώνια της Λακωνίας, που μαζί με τα δυό παιδιά του ανέλαβε το έργο της εικονογραφίας και το ολοκλήρωσε τον Μάρτιο του 1839. Ήταν ο μόνος που διέθετε μια ζωγραφική γλώσσα λαϊκή και απροσποίητη, ανάλογη με τον λαγαρό αφηγηματικό λόγο του στρατηγού.
Η σειρά που δημοσιεύεται προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη του πύργου του Ουίνδσορ και είναι ακριβώς οι είκοσι τέσσερις υδατογραφίες που ο Μακρυγιάννης είχε προσφέρει στον Άγγλο πρέσβη καί, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, έφτασαν στη βασίλισσα Βικτωρία. Ο 25ος πίνακας, με την αλληγορική παράσταση του Άρμανσπεργκ να ξεριζώνει την καρδιά της Ελλάδας, καταστράφηκε από τον ζωγράφο και τους φίλους του Στρατηγού για λόγους ασφαλείας. Αυτός είναι ο λόγος που δεν βρέθηκε ούτε στο Ουίνδσορ ούτε στη Γεννάδειο, όπου υπάρχουν επίσης είκοσι τέσσερις πίνακες.

Summary or Abstract: Τα σχέδια του Παναγή Ζωγράφου, ως απαρχή της νεοελληνικής ζωγραφικής, δίνουν το στίγμα της εποχής, όχι μόνο καλλιτεχνικά αλλά και εθνικά, απεικονίζοντας με τρόπο μοναδικό τα ηρωϊκά κατορθώματα των Ελλήνων ενάντια στους Τούρκους. Ο στρατηγός Μακρυγιάννης υποδεικνύει στον Π. Ζωγράφο τα πεδία των μαχών εξηγώντας τις στρατηγικές και τις μάχες, αφήνοντάς τον, όμως, να δημιουργήσει έργο μοναδικής ευαισθησίας. Ζωγραφιές, όπως τις είδε ο καλλιτέχνης από το «παράθυρο του σπιτιού και της ψυχής του» αποτυπώνοντας στο χαρτί μια καλλιτεχνική μνήμη αιώνων, μ έναν τρόπο ανεπανάληπτο.

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image

Powered by Koha